UHasselt SEE

Spreker

dr. ir. Martijntje Smits |TU Eindhoven

Ingoud:

Technologische ontwikkelingen zijn niet zelden aanleiding voor felle publieke discussies. Kernenergie, harttransplantaties, genetisch gemanipuleerd voedsel en medische voortplantingstechnieken werden of worden geenszins geruisloos opgenomen in het potentieel aan menselijke mogelijkheden. Integendeel, ze leiden tot scherpe controverses tussen voor- en tegenstanders. Hoe overtuigend de techneut en de wetenschapper hun waar ook aan de man brengen, de publieke en politieke opinie is en blijft vaak weerspannig. Tegenover enthousiasme en geruststelling staan verontwaardiging en verontrusting. Niet alles wat kan, mag kennelijk ‘zomaar' gebeuren. Wetenschappelijke en technologische innovatie, die zo wordt toegejuicht in onze cultuur, blijkt ook vaak hardnekkige gevoelens van wantrouwen, weerstand en weerzin op te roepen.