Logo UHasselt

menu

Architectuur


Waarom architectuur studeren aan UHasselt?

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAAROM ARCHITECTUUR STUDEREN AAN UHASSELT?

De opleiding tot ontwerper is de belangrijkste, de ontwerpstudio’s staan dan ook centraal in de opleiding.

1. Ontwerper, onderzoeker en ondernemer

In de opleiding komen de drie rollen van de architect aan bod:

Een architect is in de eerste plaats een ontwerper. In de ontwerpstudio leer je goed ontwerpen. Dat wordt ondersteund door vaardigheden zoals schetsen, vormgeving en computertekenen. Als architect ben je bovendien onderzoeker. Complexe problemen doorgronden maakt deel uit van het vak. Om tot optimale, innovatieve en duurzame oplossingen te komen, is een onderzoekende houding erg belangrijk.

De derde belangrijke rol is die van ondernemer. Een architect is niet alleen manager van zijn bureau, maar ook de spil in het bouwproces. Hij werkt samen met ingenieurs, veiligheids- en milieucoördinatoren, aannemers… om een project re realiseren. Hij moet tegelijkertijd ook oog hebben voor de geldende wetgeving en procedures, de uitvoeringstermijn en het beschikbare budget.

2. Ontwerpstudio's centraal in de opleiding

De opleiding tot ontwerper is de belangrijkste, de ontwerpstudio’s staan dan ook centraal in de opleiding. Vanaf dag één leer je ontwerpen vanuit een onderzoekende houding. Je leert communiceren met anderen over jouw ontwerpen en je oefent om jouw werk te verdedigen voor een jury. Je leert ook om het eigen werkproces te managen en om een bouwproces te overzien.

In de ontwerpstudio’s kun je rekenen op een sterke individuele begeleiding. Werken doe je vooral in kleine groepen of individueel. Op die manier kun je je eigen talenten maximaal ontplooien en leer je tegelijkertijd samenwerken met anderen.

Daarnaast leer je door stages, lezingen en excursies het werkveld kennen. Je wordt bij ons niet opgeleid tot een dromer, maar tot een architect met een kritische blik, die oog heeft voor duurzaamheid, diversiteit en context, en die weet hoe een gebouw in elkaar steekt. En natuurlijk staat creativiteit bij dit alles centraal. Zo bereiden wij jou optimaal voor op jouw carrière als architect.

3. Je eigen interesses volgen

In de masteropleiding specialiseer je je in de richting die je het best ligt. Vier deeldomeinen in de architectuur geven kleur aan vier keuzetrajecten: het bouwtechnische (bouwkunde), het conceptuele en sociale (cultuur), het contextuele (stedenbouw) of vormgeving (beelding). Daarnaast maak je in de master een keuze tussen verschillende ontwerpstudio's, met een bewust aanbod van thema's en problematieken die lokaal, (eu)regionaal en/of wereldwijd erg actueel zijn. Ook aan de hand van de keuze voor je scriptie en afstudeerproject kan je in de master je persoonlijke interesses verder uitdiepen en je eigen accenten leggen.

Tot slot maak je in je afstudeerjaar voor 9 studiepunten een keuze tussen twee opties: ‘ontwerper-onderzoeker
(met focus op verbreding en verdieping in onderzoek) en ‘ontwerper-ondernemer’ (met focus op verantwoord
ondernemen en innovatie). In beide opties is er een stage die je verder voorbereidt op het werkveld.

De opleiding biedt ook tal van mogelijkheden om internationale ervaring op te doen: zo kan je voor een stage of studieverblijf in het buitenland kiezen, of een internationale ontwerpstudio in de eigen masteropleiding volgen.