UHasselt voor leerkrachten

Activiteiten in klasverband

UHasselt voor leerkrachten

APPLICATIECENTRUM BETON EN BOUW - ACB²

Het Applicatiecentrum Beton en Bouw, beheerd door de onderzoeksgroep CERG (Construction Engineering Research Group) van UHasselt, beschikt over diverse testinfrastructuur waarmee o.a. betonnen bouwelementen op grote schaal worden getest.

Tijdens dit bezoek laten we zien hoe bouwmaterialen, bouwelementen en zelfs volledige structuren mechanisch kunnen worden getest.
We starten met een toelichting over bouwmaterialen: welke nieuwe materialen worden ontwikkeld (bv. hogesterktebeton, vezelbeton, nieuwe ‘engineered’ houtoplossing, …)? Hoe worden deze gekarakteriseerd.
Vervolgens passen we deze materialen, al dan niet gecombineerd, toe in een bouwelement, zoals bv. een samengestelde staal-beton balk.
In het applicatiecentrum testen we deze elementen dan onder andere op vlak van sterkte en doorbuiging. Een bouwelement kunnen we op zijn beurt integreren in een structuur.

Het applicatiecentrum is een van de weinige labo’s in Europa waar zo’n structuur getest kan worden. Hiervoor beschikt het centrum over twee proefwanden waarmee we gebouwen tot twee verdiepingen hoog op ware grootte kunnen beproeven.

• Voor wie: leerlingen derde graad ASO en TSO met affiniteit voor wetenschappen (mechanica, sterkteleer, …), max 20 deelnemers
  • Data: in het voorjaar van januari tot mei, 1,5 uur
  • Locatie: Applicatiecentrum Beton en Bouw - UHasselt - Bouwcampus Diepenbeek - Wetenschapspark 34 - 3590 Diepenbeek -
  • Contactpersoon: prof. dr. ing. Bram Vandoren, bram.vandoren@uhasselt.be