UHasselt voor leerkrachten

Activiteiten in klasverband

UHasselt voor leerkrachten

APPLICATIECENTRUM BETON EN BOUW - ACB² - NIEUW!

Het Applicatiecentrum beschikt over diverse testinfrastructuur waarmee o.a. nieuwe betontypes worden gekarakteriseerd en bouwelementen op grote schaal worden getest.

Tijdens dit bezoek laten we zien hoe bouwmaterialen, bouwelementen en zelfs volledige structuren mechanisch worden getest.
We starten met een toelichting over bouwmaterialen: welke nieuwe betonsoorten worden ontwikkeld (bv. hogesterktebeton, vezelbeton, beton op basis van alkali-geactiveerde bindmiddelen, …)? Hoe worden deze gekarakteriseerd?
Vervolgens passen we deze materialen toe in een bouwelement, zoals bv. een betonnen welfsel.
In het applicatiecentrum testen we deze elementen dan bv. op vlak van sterkte en doorbuiging. Een bouwelement kunnen we op zijn beurt integreren in een structuur.

Het applicatiecentrum is een van de weinige labo’s in Europa waar zo’n structuur getest kan worden. Hiervoor beschikt het centrum over twee proefwanden waarmee we gebouwen tot twee verdiepingen hoog op ware grootte kunnen beproeven.

• Voor wie: leerlingen derde graad SO, met affiniteit voor wetenschappen
  • Data: op aanvraag, in het tweede semester, 1,5 uur
  • Locatie: UHasselt - Wetenschapspark 34 - 3590 Diepenbeek - nabij Bouwcampus