Logo UHasselt

menu

BIOMED


Onderzoek

BIOMED

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

BIOMERKERS/BIONANOTECHNOLOGIE

Program Management Team

V. Somers, L. Michiels, JP. Noben

Coördinator: Veerle Somers en Luc Michiels

 

 

 


 

 

Algemeen

Binnen dit onderzoeksdomein worden verschillende platformen aangewend voor biomerker onderzoek en validatie. Volgende platformen zijn beschikbaar binnen BIOMED: immunomica (cDNA faag display), proteomica, metabolomica en aptameer-gebaseerde methoden. Deze technieken worden toegepast in het onderzoek naar auto-immune, neurologische en cardiovasculaire aandoeningen. Ook bestaat er een nauwe samenwerking tussen biobank experten werkzaam binnen BIOMED, Ubilim en het Centrum voor Medische Innovatie (CMI). Hierdoor is er een groot aantal patiënten stalen (serum, plasma, cerebrospinaal vocht, microvesikels,…) beschikbaar dat volgens SOP binnen de biobank verzameld en bewaard wordt. Het biomerker onderzoek binnen BIOMED legt de focus op de identificatie van nieuwe biomerkers maar ook op de diagnostische, prognostische en theranostische toepasbaarheid hiervan, waaronder toepassingen binnen het domein van de nano geneeskunde.

Daarnaast wordt de biomerker expertise aangewend om de (inter)nationale contacten met klinische experten, klinische onderzoekscentra, academische instellingen maar ook life sciences bedrijven te versterken en verder uit te bouwen.

 

Specifieke onderzoeksthema's

Identificatie van nieuwe ziekte gerelateerde merkers

De biologische rol van nieuwe biomerkers voor multiple sclerose (MS), Clinically Isolated Syndrome (CIS) en reumatoïde artritis (RA)

Validatie van biomerkers voor MS, CIS en RA

De ontwikkeling van biosensor platformen voor biomerkers voor MS en RA

Identificatie en karakterisatie van antilichaam gebaseerde biomerkers die betrokken zijn bij letsels van het ruggenmerg

Validatie van nanotechnologie platform voor toepassingen binnen de nano geneeskunde