Logo UHasselt

menu

BIOMED


Onderwijs

BIOMED

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE

De opleiding revalidatiewetenschappen- en kinesitherapie leidt je op tot een kinesitherapeut die personen met beperkingen – van gescheurde kruisbanden over multiple sclerose en hartaandoeningen – terug optimaal kan laten functioneren, werken én leven. Je bestudeert het gezonde functioneren van de mens en je verdiept je in de pathologie van aandoeningen zoals hernia en depressie. Maar je focust ook op revalidatie én op preventie. De opleiding laat je kennismaken met de nieuwste wetenschappelijke technieken op vlak van revalidatie, maar biedt je eveneens de kans om zélf mee te bouwen aan innovatie in de praktijk.

Een kinesitherapeut beschikt in de eerste plaats over uitstekende praktische expertise. Tijdens de opleiding trek je dan ook actief naar het werkveld: in je bachelorjaar zijn er diverse kijkstages, in je masterstages volgen de ‘echte’ stages. Deze stages zorgen er niet alleen voor dat je je therapeutische knowhow inoefent en perfectioneert, maar bieden je ook een blik op de wereld waarin je als kinesitherapeut terechtkomt. Hiernaast volg je ook een wetenschappelijke stage, die uitmondt in je masterproef.

De opleiding bestaat uit 3 bachelorjaren en 2 masterjaren:

Het curriculum van de bacheloropleiding is zo opgebouwd dat je logischerwijs kennismaakt met alle aspecten van het menselijk functioneren en hoe je hier als kinesitherapeut het verschil kunt maken. Bovendien wordt in alle blokken simultaan de theorie en de gerelateerde praktische vaardigheden aangeleerd.
1ste bachelorjaar: studie van het gezonde functioneren van de mens
2de bachelorjaar: studie van de pathologie van belangrijke aandoeningen
3de bachelorjaar: studie van revalidatiestrategieën van deze aandoeningen

Gedurende het eerste jaar van de tweejarige masteropleiding, word je door middel van een aantal algemene vakken en een aantal keuzevakken voorbereid op het kiezen van een afstudeerrichting die je tijdens het tweede masterjaar opleidt tot revalidatiespecialist.  Bij de start van het tweede jaar kies je dan voor één van volgende vijf afstudeerrichtingen: musculoskeletale revalidatie, neurologische revalidatie, revalidatie in de geestelijke gezondheidszorg, pediatrische revalidatie of revalidatie in inwendige aandoeningen. Deze 5 afstudeerrichtingen worden georganiseerd in samenwerking met de faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen van de KU Leuven

Meer informatie over de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie is terug te vinden in de studiegids van de UHasselt en/of in de brochure.