Logo UHasselt

menu

BIOMED


BIOMED

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ONDERZOEK MET GEGEVENS UIT DE 'ECHTE WERELD'

Toen bleek dat de COVID-19-uitbraak geen ver-van-ons-bed-show zou blijven, maar de hele wereld in z’n greep had, hebben de MS Internationale Federatie (MSIF) en de MS Data Alliantie (MSDA) de handen uit de mouwen gestoken. Ze werken samen om op wereldwijde schaal zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van MS-patiënten die (mogelijks) geïnfecteerd zijn door het nieuwe coronavirus.

Deze gegevens komen samen op één centrale plaats (met dank aan het bedrijf QMENTA) waar ze gebruikt worden voor analyses. De bedoeling hiervan is om MS-patiënten nog tijdens de pandemie te informeren wat te doen en te laten tijdens deze crisis. Daarenboven zijn de gegevens ook nodig om op langere termijn inzichten te verwerven welke gegevens essentieel zijn om te verzamelen, zodat er bij een volgende pandemie sneller gereageerd zal kunnen worden. Momenteel zijn er al gegevens van meer dan 1600 patiënten verzameld, maar om betrouwbare analyses te kunnen uitvoeren, moeten er nog veel meer gegevens bij komen. Wij moedigen daarom alle MS-patiënten en hun behandelende artsen aan om zoveel mogelijk gegevens te delen via deze link zodat er zo snel mogelijk antwoorden komen op de meest prangende vragen:

 

1) Is het risico op een ernstig COVID-19 verloop verschillend tussen mensen met MS en mensen zonder MS?

2) Zijn de risicofactoren voor COVID-19 in mensen met MS vergelijkbaar met deze in mensen zonder MS (bv. Leeftijd, hartaandoeningen, obesitas,…)?

3) Is er een verschil in COVID-19 uitkomst tussen onbehandelde mensen met MS en mensen met MS die wel behandeld worden?

4) Heeft het type MS-behandeling een effect op COVID-19 uitkomst?

Dit filmpje vat het project kort samen. Op de websites van de MSIF en de MSDA vindt u meer informatie over dit COVID-19 & MS Global Data Sharing Initiative.

 

De kroon op het werk

Er zijn momenteel miljoenen personen met MS die leven in isolatie en met grote angst om besmet te worden door het nieuwe coronavirus. Patiënten en hun zorgverleners weten niet of ze er goed aan doen om MS-medicatie al dan niet op te starten, te veranderen of te stoppen tijdens deze crisis. Om ze correct te kunnen informeren, is BIOMED (UHasselt) gestart met een initiatief waarbij personen met MS, alsook de behandelende artsen, COVID-19 gegevens kunnen delen.  Zodra er voldoende gegevens verzameld zijn, zullen we de kroon op het werk zetten: MS-patiënten en artsen informatie geven gebaseerd op analyses, uitgevoerd op kwaliteitsvolle en gevalideerde gegevens uit het 'echte leven'. Hierdoor krijgen artsen en patiënten beslissingsondersteuning die betrouwbaar is, hetgeen uiteindelijk kan leiden tot het redden van patiëntenlevens.

#DataSavesLives