Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Gemeentelijke fusie als wondermiddel voor financiële kommer en kwel?    9 jan 2017

Gemeentelijke fusie als wondermiddel voor financiële kommer en kwel?
9 jan 2017

Veertig jaar geleden werden de gemeenteraden in 222 nieuwe samengevoegde gemeenten geïnstalleerd: de meest ingrijpende hervorming van het lokale bestuur sedert de Belgische onafhankelijkheid.

Veertig jaar later wordt het lokale bestuur opnieuw geconfronteerd met schaalproblemen. Het debat over de wenselijkheid van samenvoegingen wordt dus opnieuw gevoerd. “Dit debat is enkel zinvol indien men lessen trekt uit wat vier decennia terug gebeurde”, zegt UHasselt-politicoloog Johan Ackaert vandaag in Gazet van Antwerpen. 

“Samenvoegingen van gemeenten zijn niet het wondermiddel dat onze gemeenten op korte termijn van alle financiële kommer en kwel zal bevrijden”, zegt professor Ackaert. “De samenvoegingsoperatie die op 1 januari inging leidde niet meteen tot grote besparingen. Integendeel: in de gemeenten die toen betrokken waren in de fusiegolf stegen de uitgaven en personeelsbezettingen meer dan in de gemeenten die ‘autonoom’ bleven.” 

En er waren ook niet-financiële gevolgen…  Wilt u meer lezen? Lees dan hier het volledige artikel dat op 9 januari 2017 in Gazet van Antwerpen verscheen.