Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Professor staatsrecht zet puntjes op de i in ‘hoofddoekendebat’    30 okt 2018

Professor staatsrecht zet puntjes op de i in ‘hoofddoekendebat’
30 okt 2018

Er is discussie onder juristen over wat de grondwet zegt over neutraliteit en het dragen van hoofddoeken door ambtenaren of leerkrachten.  In een opiniestuk dat gisteren op vrt NWS werd gepubliceerd, geeft professor staatsrecht Stijn Smet aan wat onze grondwet écht vereist en toelaat inzake neutraliteit en hoofddoeken zodat het politieke en ideologische debat op juridische beginselen kan steunen.

Aanleiding was een eerder opiniestuk waarin voormalig hoogleraar communicatierecht Leo Neels twee stellingen rond hoofddoekenverboden en neutraliteit verdedigt. Eerst stelt Neels dat het 'hoofddoekenverbod' voor 'loketambtenaren' in Antwerpen in overeenstemming is met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vervolgens oordeelt hij dat het voorstel van Groen om dat verbod op te heffen "wellicht in strijd [is] met het neutraliteitsbeginsel uit de grondwet".

“Het eerste kan best kloppen, maar het tweede klopt in ieder geval niet”, reageert professor Sijn Smet. “Subtiel gebruik van het woordje 'wellicht' geeft dit ook aan: het tweede standpunt is een persoonlijke interpretatie van Neels en geen vaststaande conclusie.”

In zijn opiniestuk geeft de prof staatsrecht dan ook aan wat onze grondwet echt vereist en toelaat inzake neutraliteit en hoofddoeken zodat het politieke en ideologische debat op correcte wijze kan steunen op juridische beginselen.

Lees hier het volledige opiniestuk op vrt.NWS