Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Alumna Natasha Stassen in L.A.: "Fake it till you make it!"    30 jan 2020

Alumna Natasha Stassen in L.A.:
30 jan 2020

Juli 2014 was een drukke maand voor Natasha Stassen. Op 3 juli behaalde ze haar diploma rechten aan UHasselt, een dag later trouwde ze met haar droomman, en een week later was het kersverse echtpaar al onderweg naar Los Angeles. “Als je als jurist wil werken in de entertainmentindustrie, dan is L.A. the place-to-be. Hier gebeurt het allemaal”, vertelt de Vlaamse juriste.

“Mijn liefde voor de entertainmentsector kreeg ik met de paplepel mee. En mijn fascinatie voor het zonnige en glamoureuze L.A. ook. Dankzij de projecten van mijn vader (filmdirecteur, - producer en screenwriter Ben Stassen n.v.d.r.) leerde ik L.A. als kind al kennen. De stad sprak tot mijn verbeelding. Dat smaakte naar meer. In deze sector carrière maken, was altijd mijn droom.”

WELCOME TO HOLLYWOOD

“Los Angeles is een fascinerende plek. De zon schijnt hier het hele jaar en er valt altijd wel wat te beleven. De omgeving is ronduit prachtig. Omgeven door bergen en stranden lonkt het buitenleven continu. Je kan hier bij wijze van spreken ´s ochtends gaan skiën op de besneeuwde bergtoppen en 's namiddag gaan surfen in de oceaan. Dat gaat nooit vervelen.” 

“Ook op professioneel vlak is L.A. een boeiende stad. Als je carrière wil maken in entertainment law, dan bestaat er geen betere plek ter wereld om dat te doen. Hier gebeurt het allemaal. Hollywood is de hoofdstad van de filmindustrie. En hoewel een contract uiteindelijk altijd gewoon een contract is, hangt er rond de industrie wel een heel ander aura als het om bedragen van 30 miljoen gaat in plaats van 2 of 3 miljoen. The sky is hier echt the limit. En die grootsheid straalt af op de hele industrie en op de stad.”

DE WERELD IN EEN STAD

“Los Angeles is een hele internationale stad. De wereld komt hier samen. In mijn vriendenkring zitten niet alleen Amerikanen, maar ook Spanjaarden, Britten, Mexicanen, Canadezen en Peruanen. Als expat maakt die mix je leven bijzonder boeiend en rijk. Het is niet altijd makkelijk om hier sociale contacten te maken, maar eenmaal je een vriendengroep gevonden hebt, is die vriendschap wel meteen heel hecht.  Uiteindelijk zit iedereen hier in hetzelfde schuitje: we zijn allemaal ver weg van onze familie en vrienden, en zoeken graag elkaars gezelschap op.”

“Natuurlijk is L.A. veel meer dan de glitter en glamour van de Hollywoodfilms. Het is een stad vol contrasten. Enerzijds zie je hier de duurste en hipste restaurants en boetiekjes, maar als je de hoek omslaat, stoot je op tenten vol daklozen. Dat is soms best heftig en confronterend. Die extreme contrasten zie je in Europa haast nergens. Ook de inspanningen die mensen leveren om er opperbest uit te zien, neemt men hier naar the next level. Je uiterlijk is extreem belangrijk, en daar wordt geen moeite of geld voor gespaard. Daar kijk ik nog altijd met grote ogen naar. Aan die overdreven schoonheidscultus kan ik maar moeilijk wennen.”

AMERIKAANSE MENTALITEIT

“Amerikanen zijn anders dan Europeanen. Ze zijn ontzettend vriendelijk en gul met complimenten, en van hun zelfvertrouwen en can-do-mentaliteit kunnen wij ontzettend veel leren. Tegelijkertijd kunnen ze soms wat fake op ons overkomen. In mijn job word ik – niet toevallig - vaak geroemd om mijn Europese mentaliteit. Wij zijn een stuk directer en strooien niet alleen met lof wanneer onze baas een nieuw voorstel lanceert, maar durven ook best kritische bedenkingen formuleren. Dat waarderen werkgevers en klanten enorm.”

“Ik wist altijd wel dat ik een tijdje in L.A. wou wonen om te ervaren hoe die stad écht voelt, maar het was nooit het plan om hier ook effectief vijf jaar te blijven. In het leven lopen de dingen vaak wat anders dan voorzien. Onderweg heb ik kansen gekregen en gegrepen. En daar geniet ik met volle teugen van. Of we hier binnen vijf jaar nog steeds zijn, dan weet ik niet. Wellicht keren we vroeg of laat wel naar Europa terug. Op dit moment genieten we voluit van dit Amerikaans avontuur. En de ervaring die ik hier opdoe, zal me later in Europa geen windeieren leggen.”