CORe - Centrum voor Overheid en Recht

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Rechtenfaculteit UHasselt haalt prestigieus iBOF-project binnen    8 jan 2021

Rechtenfaculteit UHasselt haalt prestigieus iBOF-project binnen
8 jan 2021

Onder leiding van prof. dr. Stijn Smet van de Eenheid Staatsrecht behaalde de faculteit Rechten van de UHasselt prestigieuze iBOF-financiering, in een consortium met de UGent, UAntwerpen en VUB, om grensverleggend onderzoek te verrichten naar verantwoordingsplicht voor mensenrechtenschendingen.

Met het nieuwe iBOF-kanaal investeren de Vlaamse universiteiten in de uitbouw van interuniversitaire onderzoeksconsortia waarin toponderzoekers vernieuwend wetenschappelijk onderzoek voeren om Vlaanderen internationaal nog meer op de kaart te zetten. De eerste iBOF-oproep resulteerde in 136 ontvankelijke intentieaanvragen. De 15 best gerangschikte projecten werden gefinancierd voor een totaal bedrag van 36,69 miljoen euro. De finale selectie telt (slechts) twee projecten uit de sociale en humane wetenschappen, waarvan één werd uitgetekend door het consortium waaraan prof. dr. Stijn Smet van de Eenheid Staatsrecht deelneemt namens de UHasselt.

Het consortium behaalde een beurs van 2,35 miljoen euro voor het multidisciplinaire project Future-proofing Human Rights: Developing Thicker Forms of Accountability. Het interuniversitaire project beoogt een nieuwe benadering voor te stellen van wat we erkennen als mensenrechtenschendingen, wie daarvoor verantwoordelijk kan of moet worden gehouden, en hoe deze verantwoordingsplicht in de praktijk kan worden gebracht. De UGent, UHasselt, UAntwerpen en VUB bundelen hun expertise in de zoektocht naar sterkere verantwoordingsplichten voor mensenrechtenschendingen binnen het recht van de mensenrechten, in aanpalende domeinen van het recht en buiten het recht.

Aan de UHasselt neemt promotor prof. dr. Stijn Smet het gehele eerste luik van het onderzoeksproject voor zijn rekening. Aan de UHasselt gaan onderzoekers op zoek naar sterkere verantwoordingsplichten binnen het recht van de mensenrechten, onder meer door na te gaan hoe overheden sociaaleconomische rechten tegen elkaar kunnen afwegen tijdens pandemieën, zoals veroorzaakt door Covid-19.

Prof. dr. Stijn Smet reageert zeer verheugd op het nieuws: “De toekenning van iBOF-financiering is bijzonder welkom en een duidelijke erkenning van zowel de sterkte van ons consortium als de kracht van ons project. De financiering stelt ons in staat structureel samen te werken, over de grenzen van onze universiteiten en disciplines heen, om belangrijk en state-of-the-art onderzoek te verrichten naar verantwoordingsplicht voor mensenrechtenschendingen.”

Begin 2021 worden vacatures voor doctoraatsbursalen en postdoctorale mandaten geopend aan de universiteiten die deelnemen aan het project. Geïnteresseerden kunnen prof. dr. Stijn Smet contacteren via stijn.smet@uhasselt.be.

Meer info over de geselecteerde iBOF-projecten vindt u terug op de website van de VLIR.