Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Transparantie en ‘good governance’ moeten Belgisch voetbal redden    15 jul 2020

Transparantie en ‘good governance’ moeten Belgisch voetbal redden
15 jul 2020

Professor economisch recht Niels Appermont heeft zopas een mandaat gekregen als lid van de nieuw opgerichte ‘clearingkamer’ binnen de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Deze ‘clearingkamer’ houdt toezicht op de naleving van de regels omtrent voetbalmakelaars en specifiek op transfers van voetbalspelers waarbij een makelaar betrokken is.

In de nasleep van het uitbreken van ‘Operatie Propere Handen’ startten de Pro League en de KBVB eind 2018 een denkoefening om wantoestanden met tussenpersonen in het voetbal aan banden te leggen. Die oefening resulteerde in een reeks aanbevelingen, met toen al de ‘clearingkamer’ als stokpaardje.

De KBVB keurde ook een set aan andere maatregelen goed. Professor Appermont verduidelijkt: “Een makelaar moet een registratieprocedure volgen alvorens hij of zij transfers in België mag regelen. Een voetballer of clubbestuurder mag geen makelaar zijn, want dit houdt een belangenconflict in. Een makelaar zal ook geen dubbele rol meer mogen hebben: ofwel vertegenwoordigt hij de speler, ofwel vertegenwoordigt hij de club. De regels omvatten ook duidelijke afspraken omtrent de betaling van commissies, die maximaal om de zes maanden moeten gebeuren.”

Via de ‘clearingkamer’, die sinds kort operationeel is, zal er op de naleving van die regels worden toegekeken. Er is ook een disciplinair luik opgenomen, waardoor een club zijn licentie en een voetballer zijn speelgerechtigdheid kan verliezen.

“De ‘clearingkamer’ is een orgaan dat transfers en geldstromen in onze competitie transparanter en controleerbaar moet maken en wordt dan ook geleid door fiscalisten en juristen”, besluit Niels Appermont. “Transparantie en ‘good governance’ zijn daarbij de sleutelwoorden.”