Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Amerikaans specialist internationaal arbeidsrecht te gast op uitnodiging van eenheid sociaal recht    14 mrt 2019

Amerikaans specialist internationaal arbeidsrecht te gast op uitnodiging van eenheid sociaal recht
14 mrt 2019

Op uitnodiging van professor Petra Foubert en van een van haar doctorandi, Frederick De Cock, verwelkomde de faculteit Rechten deze week professor Janice Bellace, hoogleraar aan de University of Pennsylvania.

Professor Bellace legt zich voornamelijk toe op onderzoek over hoe internationale mensenrechtenconcepten vormgeven aan arbeidsrechtelijke regelgeving. De Universiteit van Pennsylvania behoort tot de zogenaamde Ivy League en is zonder twijfel een zeer gerespecteerde onderwijsinstelling wereldwijd.

Expert

Prof. dr. Janice Bellace is actief in verschillende arbeidsrecht-gerelateerde organisaties. Zo was ze onder meer voorzitter van de ‘International Labour and Employment Relations Association’, en is ze sinds kort voorzitter van de ‘International Society for Labour and Social Security Law’ (ISLSSL).

Als specialist in internationaal arbeidsrecht was Janice Bellace van 1995 tot 2010 lid van het expertencomité van de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève. Tien jaar lang was ze hoofdredacteur van het ‘Comparative Labor Law Journal’. Ze is ook nog steeds lid van de redactieraden van verschillende juridische tijdschriften. Professor Bellace is tevens voormalig secretaris van de afdeling arbeidsrecht van de ‘American Bar Association’.

Frederick De Cock ontmoette haar eind 2018 op een congres in Turijn en wist haar vrijwel meteen te overtuigen om eens een bezoekje te brengen aan de UHasselt. Dankzij het ‘DIOS Mobility Fund’ kon dit ook vrij snel gerealiseerd worden.

Gastcolleges

Tijdens haar verblijf heeft ze enkele gastcolleges verzorgd in het kader van het opleidingsonderdeel Arbeidsrecht en Sociale Zekerheidsrecht, en in het mastervak 'Advanced Employment Law'.

Tevens trad ze op als 'respondent' voor het doctoraatsseminarie van Frederick De Cock over “The legal position of employees working for international organisations: internal & external dispute resolution mechanisms”. Recentelijk werd professor Bellace immers aangesteld als rechter bij het (internationaal) Administratief Tribunaal van de Wereldbank. Aangezien het onderzoek van Frederick zich specifiek toespitst op de rechtspositie van werknemers bij internationale organisaties (waarbij tevens de werking van internationale administratieve tribunalen wordt onderzocht) delen ze een bijzondere gemeenschappelijke interesse.

Ten slotte stond ook een ontmoeting met de voorzitter en covoorzitter van BEGASOZ, de vereniging van de Belgische professoren sociaal recht, op het programma. Sinds dit jaar neemt professor Fabienne Kefer (ULiège) samen met professor Petra Foubert (UHasselt) het voorzitterschap van deze vereniging waar.