Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Van polymeren tot een gespekte schatkist - Blind date met Elly Van de Velde en Dirk Vanderzande    9 apr 2019

Van polymeren tot een gespekte schatkist - Blind date met Elly Van de Velde en Dirk Vanderzande
9 apr 2019

Een tafel, twee stoelen. Meer is er vaak niet nodig voor een goed gesprek. Het personeelsblad Nu weet je het! brengt daarom in iedere uitgave twee UHasselt-medewerkers samen aan tafel om aan de hand van enkele inspirerende vragen te praten over hun onderzoek, werk, inzichten en passies. In het jongste nummer maken opleidingsdirecteur Elly Van de Velde en IMO-directeur Dirk Vanderzande nader kennis met elkaar.

Het zijn duidelijk twee enorm gepassioneerde mensen die met oprecht plezier vertellen over hun werk en onderzoek aan UHasselt. Het wordt een dynamisch gesprek over fiscaliteit, groene energie en de voldoening van het lesgeven.

Stel jezelf even voor

Dirk: Ja! Vertel. Wie ben je? Wat doe je?

Elly: Wel, ik ben Elly Van de Velde. Professor fiscaal recht en hoofd van de onderzoekseenheid Law, Tax en Business Unit. Ik ben ook opleidingsdirecteur van de Hasseltse rechtenopleiding sinds 1 september 2018 en vicedirecteur van de Doctoral School. Daar ben ik ook heel hard mee begaan.

Dirk: Ik ben Dirk Vanderzande van de faculteit wetenschappen. Ik ben chemist, organisch chemist om specifiek te zijn, en ik houd me bezig met materialen voor zonnecellen. Verder ben ik nog heel wat dingen: directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek en OMT-voorzitter voor de opleiding chemie. Daarnaast leid ik nog een onderzoeksgroep waar we nieuwe materialen voor zonnecellen proberen te ontwikkelen.

Leg je werk en onderzoek even uit?

Dirk: Drie jaar geleden ben ik met een nieuwe onderzoeksgroep gestart. Dat is een beetje per toeval opgedoken en initieel wilde ik het opstarten en het dan overlaten aan anderen. Maar ik ben het toch blijven doen (lacht). We werken rond organische en minerale materialen, we proberen die samen te brengen om zo nieuwe halfgeleiders te maken. Dat is nu heel hot. Er is veel rond te doen dat nog niet begrepen is en daar kan ik mij echt mee amuseren. Het nadeel is natuurlijk dat ik binnen drie jaar op pensioen ga.

Elly: En dan moet je dat loslaten.

Dirk: Ja, je vraagt je af wat er dan met dat kindje gebeurt dat je hier gemaakt hebt. Je wilt dat zien groeien en daar zit ik nu wel wat mee.

Elly: De rode draad in mijn onderzoek is de rechtsbescherming van de belastingplichtige. Kan je bijvoorbeeld vertrouwen op de afspraken die je maakt met de fiscus?

Dirk: Zelf heb ik altijd het gevoel gehad dat je in een zwakke positie staat als je in discussie moet gaan met de fiscus.

Elly: Dat is waar. Ik bekijk dan welke tools je in handen hebt en wat er juridisch mogelijk is. Dat zijn dingen die niet bekend zijn bij de burger en ik heb hierover pas nog een college gegeven voor de Universiteit van Vlaanderen. Daarnaast ben ik ook heel erg begaan met de faculteit en met de onderzoekseenheid Law, Tax & Business Unit. De samenwerking binnen onze eenheid is echt geweldig. 1 plus 1 is 3, zeg ik vaak. Het is heel fijn dat we die disciplines, zowel het economisch als het fiscaal recht, binnen die onderzoekseenheid verder invulling kunnen geven.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Dirk: De vrijheid. Ik ben wat allergisch aan bazen (lacht).

Elly: Ja, dat vind ik ook. Vrijheid, zelfstandigheid,… Ik ben hier aangekomen op de faculteit Rechten vol jonge pioniers waarbij iedereen zelfstandig moest optreden van in het begin. Je werd er echt in gesmeten. Ik vond dat wel fantastisch, meteen die verantwoordelijkheid mogen opnemen.

Dirk: Dat is het voordeel van een jonge faculteit, hè. Toen ik 32 jaar geleden begon was dat gelijkaardig, maar dan op vlak van onderzoek. Ik kwam bij wijze van spreken aan in een leeg labo met de boodschap: ‘bedenk iets, liefst met polymeren!’ (lacht). Enerzijds uitdagend, anderzijds gaf dat enorme vrijheid. Je kan alles zelf invullen.

Elly: Met die zelfstandigheid gaat wel heel wat druk gepaard. Persoonlijk vind ik de afwisseling ook heel fijn: doctorandi begeleiden, les geven, management,… Geweldig! Soms zijn er te weinig uren in een dag!

Dirk: Absoluut, ik geef ook enorm graag les, ik vertel graag verhalen. Dankzij de kleine groepen heb je echt nog die interactie. Je ziet hoe studenten reageren op wat je zegt en dan kan je daarop inspelen. Dat spel doe ik enorm graag. Lesgeven ga ik heel erg missen als ik op pensioen ben.

Elly: Ik ook, ik entertain graag. Ik vind het geweldig om college te geven. Maar één van mijn stokpaardjes is ook ons onderwijsconcept binnen de Hasseltse rechtenopleiding. Sterk staan in probleemgestuurd onderwijs waarbij je echt de studenten, zelfstandig en in kleine groepen, naar de oplossing kan brengen. We zijn daarin trouwens nu al tien jaar uniek binnen Vlaanderen en daar wil ik graag nog verder op inzetten.

Zie je linken tussen jouw onderzoek en dat van je gesprekspartner?

Elly: (snel) Ja! Ik denk altijd meteen aan linken en overal zit fiscaliteit in, hè (lacht)! Ik heb altijd iets willen doen rond de vergroening van fiscaliteit. Dat is interessant want fiscaal recht bestaat erin om de schatkist te beschermen en te zorgen dat er voldoende geld geïnd wordt. Milieufiscaliteit wordt daarentegen eerder sturend ingezet met als doel een bepaald gedrag te introduceren, door bijvoorbeeld een kilometerheffing. Eigenlijk spreekt dat elkaar tegen want op het moment dat je dat gewenste gedrag geïntroduceerd hebt, kan je geen belastingen meer heffen en wordt de schatkist niet meer gespekt. Ik vraag me soms af of dat soort belastingen wel het ideale instrument is. Met zonnepanelen, wat dan helemaal jouw ding is, is dat een gelijkaardig verhaal.

Dirk: Is dat dan geen negatieve subsidie die eigenlijk buiten de fiscaliteit zou moeten staan?

Elly: Ja, inderdaad. Wat vaak ontbreekt bij dit soort zaken is een visie op lange termijn. Met de zonnepanelen was dat net zo.

Dirk: Die indruk heb ik ook. Bij de zonnepanelen heeft men de hindernis overschat die je moet nemen om die nieuwe technologie te introduceren in de samenleving. Op dat moment was die technologie nog enorm duur en dan kijkt men naar de overheid om maatregelen te nemen om die eerste fase op gang te krijgen, maar de snelle ontwikkeling rond zonnepanelen was ook voor ons verbazingwekkend. Ik heb zelf trouwens pas sinds kort zonnepanelen. Net omdat de investering nu betaalbaarder is geworden.

Elly: Ik wilde die vraag al even stellen (lacht)!

Wat wilde je vroeger worden?

Dirk: Dat was simpel, ik wilde al wetenschapper worden toen ik 14 jaar was. Die interesse voor wetenschap was er al heel vroeg. Welke richting precies stond niet meteen vast maar sowieso een exacte wetenschap. Ik had zelfs een eigen labo thuis. Dat begon met een chemiedoos én een microscoop! Op dat vlak was ik een echte nerd (lacht) maar dat is –denk ik– verbeterd met de jaren.

Elly: Je hebt je er dus helemaal in kunnen uitleven al die jaren. Ikzelf heb veel willen worden. In het zesde leerjaar stelde men mij op school die vraag ook en ik wilde toen juf worden. De juf protesteerde dan: ‘Maar Elly, jij kan toch ook dokter worden, of nog iets anders?’. Dan heb ik maar geantwoord: ‘Juf aan een universiteit dan’ in de hoop dat dat het correcte antwoord was (lacht). Ik heb ook altijd graag op een podium gestaan, of iets creatief willen doen. Ik heb nog overwogen om architectuur te gaan studeren, maar dat werd het dan toch niet. Hoewel ik wél mijn eigen huis volledig getekend heb!

Zou je een dag van werk willen wisselen?

Dirk: Pfoe! Ik denk dat dat een te grote sprong in het onbekende zou zijn (lacht). Ik weet van mezelf dat ik graag controle heb. Ik zou me een hele dag afvragen wat ik in godsnaam moet doen! Kort antwoord: hm, niet echt, hoor (lacht)!

Elly: Ik zou wel graag eens zien hoe het eraan toegaat in een andere faculteit, eens bij de buren kijken om eruit te leren. Maar voor de rest zit ik goed op mijn eigen plek!

Dirk: Een dagje meelopen zou tof zijn om een idee te krijgen van wat er allemaal speelt op andere faculteiten. Iedere faculteit is anders en zo kan je elkaar beter begrijpen.

Wat zou je nog willen weten over de andere?

Dirk: (stilte) Oei, da’s een moeilijke! Ik stel voor dat jij begint, Elly (lacht).

Elly: Ik dacht het nog, dat ik nu ging mogen beginnen (lacht). Misschien dit: wat zou je nog gerealiseerd willen zien met het pensioen in het vooruitzicht?

Dirk: Ik hoop dat we er in slagen om iemand geboeid te krijgen om die nieuwe onderzoeksgroep verder te zetten, want daar zit heel wat potentieel in. Je hebt bijna vijf jaar nodig om zoiets van de grond te krijgen. Ikzelf zal het dus niet meer kunnen doen, maar ik hoop dat het toch een verder leven zal kunnen leiden. Dat zou ik graag willen. Ik heb nog drie jaar, hè!

En jij? Waar zou jij bijvoorbeeld binnen 5 jaar willen staan? Dat is hier al bijna een sollicitatie geworden (lacht)!

Elly: Ik wil de onderzoekseenheid Law, Tax & Business Unit verder verstevigen. En daarnaast hoop ik dat we van onze rechtenopleiding, die nu tien jaar bestaat, een sterk merk kunnen maken, onder andere door dat probleemgestuurd onderwijs verder te professionaliseren en ook onze alumni verder met ons te verbinden. Ik hoop ook we dan met de drie partners –KU Leuven, Maastricht University en UHasselt- nóg verder de neuzen in dezelfde richting krijgen. Daar steek ik ongelooflijk veel positieve energie in zodat we ons écht op de kaart kunnen zetten. Ik hoop dat ik binnen vijf jaar kan zeggen dat we weer een stapje verder staan daarin.