CORe - Centrum voor Overheid en Recht

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Charlotte Declerck houdt intreerede aan Rijksuniversiteit Groningen    24 jun 2019

Charlotte Declerck houdt intreerede aan Rijksuniversiteit Groningen
24 jun 2019

In het kader van de Tijdschrift voor Privaatrecht-Wisselleerstoel 2019 aan de Rijksuniversiteit Groningen hield professor Charlotte Declerck vorige vrijdag haar intreerede met als titel ‘De hervorming van het Belgische en Nederlandse huwelijksvermogensrecht: harmonisatie door wederzijdse receptie?’

Zowel in Nederland als in België werd het huwelijksvermogensrecht hervormd. De wet van 24 april 2017 rondt moderniseringsoperatie van het huwelijksvermogensrecht in Nederland af. Met onder andere de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen als wettelijk stelsel, de invoering van economische deelgerechtigdheid bij vergoedingsvorderingen en een beperking van de positie van de schuldeisers werd het huwelijksvermogensrecht bij de tijd gebracht.

Door de wet van 22 juli 2018 werden in België niet alleen de regels van het wettelijk stelsel van gemeenschap van aanwinsten verfijnd maar werden ook het stelsel van scheiding van goederen en de bedingen die echtgenoten daaraan kunnen toevoegen beter wettelijk omkaderd.

In haar intreerede analyseerde en evalueerde professor Charlotte Declerck deze wetgeving en wetgevingsprocessen.