Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Op Erasmus in Wallonië: “Walen zijn heerlijk hartelijk!”    22 jul 2019

Op Erasmus in Wallonië: “Walen zijn heerlijk hartelijk!”
22 jul 2019

Het aantal Vlaamse studenten dat op Erasmus gaat, is opnieuw gestegen. Vorig academiejaar trokken maar liefst 6.008 Vlaamse studenten uit het hoger onderwijs naar een ander Europees land om er te studeren of stage te lopen. Dat is bijna dubbel zoveel als 10 jaar geleden. Vooral Spanje, Frankrijk en Nederland blijven populair.

“En toch hoef je niet naar de andere kant van Europa te trekken om een internationale ervaring op te doen”, vertellen Tine Hannes en Anouk Baeten. De rechtenstudenten uit derde bachelor ruilden UHasselt vier maanden in voor UNamur. Zij staken de taalgrens over en gingen op Erasmus in eigen land.

Onbekend is onbemind

Stond een Erasmus-uitwisseling in Namen altijd op jullie verlanglijstje?

Tine Hannes: “Absoluut niet, maar in de bachelor kunnen rechtenstudenten alleen op uitwisseling in Wallonië. In de masteropleiding zijn de opties veel uitgebreider en exotischer. Dan kan je naar Frankrijk, Spanje, Griekenland en zelfs naar São Paulo. Maar eigenlijk ben ik blij dat de faculteit ons de kans geeft om ook ons eigen land beter te leren kennen.”

Anouk Baeten: “Eigenlijk kennen wij Wallonië helemaal niet goed. En onbekend is onbemind.  Hoewel Namen op een boogschuit van Hasselt ligt, was ik er voordien zelf ook nog nooit geweest. Als we vertelden dat we in Namen gingen studeren, merkte je meteen hoe stereotype de gemiddelde Vlaming naar Wallonië kijkt: van vuile steden tot luie Walen. (lacht)

Tine Hannes: “Het grappige is dat we ginder ook merkten dat dit omgekeerd evenzeer geldt. Les Flamands hebben in Wallonië niet meteen de beste reputatie.” (lacht)

Andere horizonten

Wat was jullie grootste motivatie om in Namen op Erasmus te gaan?

Tine Hannes: “De taal. Ik wou mijn Frans bijspijkeren. Vier maanden lang in een Franse omgeving leven en leren: die kans wou ik met beide handen grijpen.”

Anouk Baeten: “Dat was ook mijn grootste drijfveer. Al keek ik ook uit naar de changement de décor. Na tweeënhalf jaar in Hasselt had ik wel zin om eens andere horizonten op te zoeken en nieuwe mensen te leren kennen.”

Hebben jullie het gevoel dat het een échte Erasmus-ervaring was?

Anouk Baeten: “We kwamen in het weekend meestal naar huis, maar hadden daarnaast toch écht het gevoel dat we op Erasmus waren. Alleen al doordat je de hele tijd Frans hoort, heb je al het idee dat je in het buitenland bent. En we werden ook superhartelijk opgevangen door Waalse kotgenoten en de internationale community van uitwisselingsstudenten.”

Tine Hannes: “Studenten uit Duitsland, Mexico en Canada waren ook op uitwisseling in Namen, en samen met hen gingen we het avontuur aan. De sfeer was uitgelaten, positief en superinternationaal. We voelden ons geprivilegieerd dat wij deze ervaring in eigen land konden opdoen. Het was fijn om die groep in het weekend mee op sleeptouw te nemen om hen Vlaanderen te leren kennen.”

Vooroordelen

Zagen jullie de vooroordelen bevestigd? Zijn die Walen echt zo lui?

Anouk Baeten: “Ze zijn een stuk relaxter dan wij, maar lui zijn ze in geen geval. Ik vond de Waalse studenten en proffen vooral heerlijk hartelijk. Warme mensen die iedereen met open armen ontvangen.”

Tine Hannes: “Dat was echt opvallend. Meteen de eerste dag nodigen ze je uit om samen te eten op kot, en ze namen ons snel mee naar feestjes bij hun vrienden op kot. Vlamingen houden toch vaak wat meer afstand.”

Anouk Baeten: “Het viel ons ook op hoe sociaal geëngageerd Walen zijn.”

Sociaal geëngageerd?

Tine Hannes: “Ze zijn bewuster bezig met de sociale uitdagingen van vandaag en met hun plek in de gemeenschap. Op studentenfuiven brengt iedereen zijn eigen beker mee. Geen plastic wegwerpbekertjes op de grond, maar een bekerhoudertje rond je nek. (lacht) En elk studentenhuis werkt rond een jaarthema.”

Anouk Baeten: “Ik zat op kot bij de IT-jongens. Elke donderdag kon iedereen met computerproblemen aan de keukentafel advies krijgen: studenten maar ook andere inwoners van Namen. IT is hun vakgebied. Die kennis willen ze – met een ongelooflijke vanzelfsprekendheid – gebruiken om anderen te helpen.”

Tine Hannes: “Andere studentenhuizen organiseerden dan weer acties om de lokale kleinhandel – de plaatselijke bakker, slager of kruidenier - te promoten. Zij organiseerden ook etentjes met artisanale, lokale producten. En de sport-studenten werkten loop-tours uit voor studenten.”

Anouk Baeten: “Al die kleine initiatieven droegen bij aan een warme, hartelijke en familiale sfeer.”

Absolute aanrader

Hoe verliep het studeren in het Frans?

Tine Hannes: “De eerste week heb ik eens heel hard gezucht. Toen dacht ik echt: “Dit komt niet goed”, maar uiteindelijk leer je veel meer en sneller dan je denkt. Toen ik mijn examens aan het voorbereiden was, besefte ik pas goed hoeveel Frans we eigenlijk geleerd hadden.”

Anouk Baeten: “Na vier maanden zaten we daar gewoon mondelinge examens in het Frans af te leggen. Dat is toch impressionant.”

Een geslaagde Erasmus-ervaring?

Anouk Baeten: “Een absolute aanrader. De allerfijnste manier om op een recordtijd goed Frans te leren, je eigen land beter te leren kennen én je internationale netwerk uit te breiden.”

Tine Hannes: “Mij heeft deze ervaring alleen maar méér zin gegeven om in de masteropleiding opnieuw een internationaal avontuur aan te gaan.”