Logo UHasselt

menu

CORe - Centrum voor Overheid en Recht


Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Doctorandus Law, Tax & Business Unit wint TFR-Prijs 2019    22 mrt 2019

Doctorandus Law, Tax & Business Unit wint TFR-Prijs 2019
22 mrt 2019

Vorige woensdag werd de TFR-prijs 2019 voor beste doctrineartikel uitgereikt aan Kristof Wauters, doctorandus in de Law, Tax & Business Unit, voor zijn bijdrage ‘De introductie van Co-operative Compliance in België: tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren…’.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de vzw Fiskofoon ter bekroning van teksten geschreven door jonge auteurs (jonger dan 30 jaar op het ogenblik van de inzending) op het gebied van het fiscaal recht. Aangezien dr. Hannelore Niesten in de vier voorbije jaren de prijs maar liefst vijf keer won, wordt de prijs nu voor het vijfde jaar op rij uitgereikt aan een doctorandus van de UHasselt. Ook professor Elly Van de Velde, promotor van Kristof Wauters, won de prijs al in het verleden. 

Het bekroonde artikel handelt voor een groot deel over het doctoraatsonderzoek van Kristof Wauters, waarbij hij dieper ingaat op de wijze waarop zeer grote ondernemingen fiscaal worden doorgelicht. De laureaat van de TFR-prijs vertelt: “In mijn bijdrage onderzoek ik het voornemen van de fiscale administratie om door middel van het zogenaamde Co-operative Compliance met belastingplichtigen 'samen te werken' binnen de fiscale procedure. Begin 2019 startte daartoe immers een proefproject, het Co-operative Tax Compliance Programme. In de publicatie vergelijk ik de Belgische situatie met deze in andere rechtstelsels en werp ik een kritische blik op de huidige stand van zaken. Daarbij bespreek ik ook op exemplatieve wijze enkele mogelijke belemmeringen voor een Belgische vorm van Co-operative Compliance, zowel van juridische als van praktische aard.”

Momenteel verblijft Kristof Wauters in Wenen om zijn onderzoeksverblijf aan de Wirtschaftsuniversität Wien af te ronden. Hij keerde even terug, onder meer voor de uitreiking alsook voor een conferentie rond Co-operative Compliance in Londen, waaraan hij samen met zijn promotor deelnam.