CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Actueel

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Zuid-Afrikaanse topstudenten én topatleten op predoctoral visit    19 feb 2019

Zuid-Afrikaanse topstudenten én topatleten op predoctoral visit
19 feb 2019

De faculteit Rechten verwelkomt deze week Inari Basson (25) en Hendri Herbst (26) uit Zuid-Afrika. Ze behaalden in 2018 hun masterdiploma in de rechten aan Stellenbosch University en startten zopas hun doctoraatsonderzoek. En precies daarom zijn ze momenteel te gast aan de UHasselt. Gedurende de volgende weken werken zij samen met de professoren Niels Appermont en Elly Van de Velde van de Law, Tax & Business Unit een doctoraatsvoorstel uit, dat moet leiden tot een bilateraal doctoraat tussen Stellenbosch en Hasselt.

Beide bezoekers zijn niet alleen topstudenten, maar ook topatleten. Als een van Zuid-Afrika’s beste zwemmers haalde Hendri Herbst zilver tijdens de paralympische spelen in Londen (2012). Ook in Rio en in tal van andere wereldkampioenschappen presteerde hij op topniveau.

Inari Basson is een succesvol loopster (400 en 800 meter) en behaalde ook al schitterende resultaten in diverse kampioenschappen. Zij vertegenwoordigt Stellenbosch University in de Student National Championships.

Global Minds

Maar wat brengt hen nu naar de UHasselt? Inari vertelt: “In augustus 2018 bezochten professor Niels Appermont en professor Elly Van de Velde de Rechtenfaculteit van Stellenbosch University. Professor Van de Velde gaf er een boeiend gastcollege inzake fiscaliteit aan de LLM-studenten en nadien hebben we nog lang nagepraat. Meteen al sprak professor Van de Velde over de mogelijkheid om via het Global Minds programma naar Hasselt te komen. En ja, die kans hebben we met beide handen gegrepen.”

“Het is echt een unieke gelegenheid om onze horizon te verruimen”, vult Hendri aan. “Een doctoraatsonderzoek in samenwerking met een Europese universiteit opent zoveel meer deuren. Het geeft ons ook de mogelijkheid om een doctoraatsvoorstel uit te werken over een beleidsrelevant thema en dus niet puur academisch. Zelf ben ik bijvoorbeeld heel sterk geïnteresseerd in fiscaal recht, en meer bepaald in maatregelen om belastingontwijking en -ontduiking door het gebruik van trusts te voorkomen. Dit thema sluit trouwens naadloos aan bij het doctoraatsonderzoek van professor Niels Appermont.” Ook dr. Izelle du Plessis van Stellenbosch University, die in februari 2018 de UHasselt bezocht, doctoreerde over de fiscaliteit van trusts.

Actueel

Inari’s topic is ook heel actueel en sluit dan weer aan bij de onderzoeksinteresse van professor Van de Velde. “Ik zou graag onderzoek doen naar de impact van klimaatverandering op kinderrechten, en naar welke rol de fiscaliteit hierin als instrument kan spelen. Hoe dat allemaal precies in een voorstel gaat passen, gaan we de volgende weken bespreken.”

Wij wensen onze ‘drie’ gasten alvast heel veel succes. Drie, want naast Inari en Hendri vertoeft ook Julian elke dag op onze campus. Julian (2,5) is Hendri’s enthousiaste blindengeleidehond die volgens zijn baasje graag in de belangstelling staat en extra knuffels verdient. En wie kan daar nu aan weerstaan?