CORe - Centrum voor Overheid en Recht

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Hoe vang je de mening van Jan Modaal?    5 dec 2017

Hoe vang je de mening van Jan Modaal?
5 dec 2017

Een Vlaamse burgerbegroting moet burgers meer betrekken bij het beleid. “Maar het is niet evident om echt de mening van die burger te vangen”, zegt UGent-politicoloog Bram Wauters. “De stem van de laaggeschoolde werkloze zal niemand horen”, vreest zijn UHasselt-collega Johan Ackaert.

De Vlaamse meerderheidspartijen dringen aan op een ‘burgerbegroting’ op Vlaams niveau, waarbij burgers mee beslissen over de besteding van een stukje Vlaams budget. Het idee is om burgers op die manier meer te betrekken bij het beleid tussen twee verkiezingen door.

De Standaard vroeg UHasselt-politicoloog Johan Ackaert, decaan van onze faculteit, naar een reactie: “Lokaal werkt dat her en der omdat het over concrete projecten gaat, maar des te hoger het beslissingsniveau, des te abstracter de dossiers. Het parlement zou de wil van de bevolking tot uiting moeten brengen. Er kunnen heel wat kanttekeningen gemaakt worden bij de participatieve democratie zoals die vandaag werkt. Maar of dit de goede weg is om daaraan te verhelpen, is een ander paar mouwen.”

Lees hier het volledige artikel in De Standaard van 4 december 2017.