CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Huwelijksquotiënt nader bekeken    27 okt 2017

Huwelijksquotiënt nader bekeken
27 okt 2017

Veel (huis)vrouwen werden afgelopen weekend boos toen ze over de jongste ideeën van Open Vld hoorden. De partij wil de fiscale regels herzien, waaronder ook het huwelijksquotiënt. Dat kan worden toegepast bij koppels waarbij een van de partners weinig of niets verdient. Zij kunnen een deel van hun inkomen verschuiven, zodat ze als koppel minder belastingen betalen. Maar hoe zit dat nu precies? De Morgen klopte aan bij twee professoren van onze faculteit: prof. dr. Charlotte Declerck en prof. dr. Elly Van de Velde. In de krant van 23 oktober geven ze meer uitleg.

UHasselt-professor familierecht Charlotte Declerck brak een paar jaar geleden nog een lans voor de huisvrouw of -man. Ze stelde dat het grote moed vergt om te kiezen voor dat beroep. Er zijn volgens haar maar weinig voordelen aan verbonden: de maatschappelijke waardering is beperkt en het risico om na een scheiding met weinig of geen middelen achter te blijven is groot. “Op verschillende andere vlakken wordt er net naar gestreefd deze groep beter te beschermen. Er wordt bijvoorbeeld bekeken of aan hen toch geen pensioenpunten toegekend kunnen worden.”

Fiscale stimuli
Professor Declerck stelt, net als professor Elly Van de Velde, dat de overheid daarom het best het hele plaatje bekijkt, en niet alleen het huwelijksquotiënt. “Dat quotiënt raakt veel meer mensen. Ook zij die deeltijds werken, of zij die gepensioneerd zijn.” Het is beter om alle fiscale stimuli samen te bekijken. Ook die van de kinderopvang, de verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste onder de drie jaar, de progressieve belastingtarieven en bijvoorbeeld ook het stelstel van bezoldiging voor de zogenaamde meewerkende echtgenoot.

Hoe groot het belastingvoordeel is dat koppels via het huwelijksquotiënt genieten, hangt van veel factoren af. Onder meer de beroepsinkomsten en het aantal kinderen ten laste spelen een rol. “Voor een gezin met twee kinderen, waarbij een partner jaarlijks goed pakweg 50.000 euro verdient en de ander niets, kan het een verschil van 4.000 euro betekenen”, stelt professor Van de Velde op basis van haar berekeningen.

Lees hier het volledige artikel in De Morgen van 23 oktober 2017.