CORe - Centrum voor Overheid en Recht

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Het verschil tussen belastingontduiking en belastingontwijking    9 mei 2018

Het verschil tussen belastingontduiking en belastingontwijking
9 mei 2018

Wielrenners en tennissers die naar Monaco emigreren, fortuinlijke Belgen die zich in Zwitserland of Luxemburg huisvesten, bedrijfsleiders maar ook kleine zelfstandigen wiens naam genoemd wordt in het Panamaschandaal... Er wordt wel eens gegrapt dat belastingontwijking de nationale sport van de Belgen is. Maar mag het altijd/soms/nooit?

Professor Economisch en Fiscaal Recht Niels Appermont staat voor de Universiteit van Vlaanderen stil bij het onderscheid tussen belastingontduiking en belastingontwijking. De integrale uitzending kun je hier bekijken.

Naar aanleiding van het online gaan van deze uitzending, schreef professor Appermont ook een opiniestuk in Knack ‘Waarom fiscale optimalisatie niet altijd negatief hoeft te zijn’. In dat artikel legt hij enkele vormen van ‘fiscaal instrumentalisme’ uit.

Niels Appermont: “Er zijn talloze voorbeelden te verzinnen van ontmoedigende maatregelen waarbij de fiscaliteit wordt ingezet om burgers ertoe aan te zetten om (door de overheid) gewenst gedrag te vertonen, zonder dat dit in het ideale geval leidt tot meer belastinginkomsten: een heffing op plastic zakjes, leegstands- en verkrottingsheffingen, accijnzen op tabak en alcoholwaren, een suikertaks op frisdranken met suiker en andere zoetstoffen. Idealiter brengen deze heffingen stelselmatig minder, of zelfs niets op voor de staatskas. Het door de overheid ontmoedigde gedrag wordt dan immers minder of niet gesteld. Indien alle Belgen collectief zouden beslissen om te stoppen met roken, hebben de ontmoedigende accijnzen daarmee hun doel bereikt.”

“Fiscaal instrumentalisme kan ook op een positieve manier worden aangewend, waarbij de overheid ervoor kiest om bepaald gewenst gedrag vanwege de burgers fiscaal net aan te moedigen door het toestaan van allerlei fiscale voordelen. Hierin schuilt dezelfde logica: er wordt verondersteld dat burgers als rationele individuen zullen reageren op bepaalde fiscale prikkels en hun gedrag overeenkomstig zullen aanpassen.”

Het integrale opiniestuk in Knack kun je hier lezen.