CORe - Centrum voor Overheid en Recht

CORe - Centrum voor Overheid en Recht

Juridische knelpunten bij circulaire economie-projecten    6 apr 2020

Juridische knelpunten bij circulaire economie-projecten
6 apr 2020

In opdracht van de OVAM werd door een team van juridische experten van de Hasseltse rechtenfaculteit, onder leiding van professor Bernard Vanheusden, een studie uitgevoerd naar de juridische knelpunten in het kader van circulaire economie projecten. Bekend is het dat er een groot aantal knelpunten zijn die een vlotte transitie naar een circulaire economie in de weg staan, en dit niet in het minst in de vigerende wet- en regelgeving.

De huidige wet- en regelgeving is in eerste instantie immers geschreven vanuit een lineair economie-model. Dit heeft als gevolg dat verschillende aspecten in zowel nationale als Europese wet- en regelgeving belemmerend kunnen werken voor de transitie naar een circulaire economie.

De onderzoekers detecteerden juridische knelpunten op basis van een bevraging van concrete circulaire economie-projecten uit de Open Call Circulaire Economie 2017 van Vlaanderen Circulair.

Dit resulteerde in vijf clusters van juridische knelpunten:

1. het afvalstoffenrecht in een circulaire economie en de kwalificatie als afvalstof;
  2. duurzame/circulaire overheidsopdrachten;
  3. de aan- en afwezigheid van productnormen als hindernis voor de circulaire economie;
  4. deelplatformen en product-als-dienstverlening als katalysatoren van een circulaire economie;
  5. experimentenwetgeving en regelluwe zones ter bevordering van de circulaire economie.

Het rapport analyseert bovenstaande knelpunten en geeft ook oplossingen om deze knelpunten aan te pakken.

Geïnteresseerd? Download dan hier het volledige rapport.