Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap


Gezondheidsland

Dag van de wetenschap

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GEZONDHEIDSLAND

      


  

Welkom in Gezondheidsland!

Faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen heet je welkom in Gezondheidsland! Weet jij wat zout met je darmflora doet? Waarom zijn gezonde bloedvaten bij zwangere vrouwen zo belangrijk? En wie wordt ereburger van Gezondheidsland? Vind jij de antwoorden, dan krijg je van ons een gezondheidsdiploma!

Enthousiaste wetenschappers nemen je mee en laten jou kennismaken met de verschillende projecten van de faculteit. De bezoekers volgen een 'traject' en bij elke stand komen ze meer te weten over het boeiende onderzoek.

En de kinderen vergeten wij natuurlijk ook nie! Voor hen hebben we heel wat verrassende activiteiten in petto!
Bij elke activiteit ontvangen zij een stempel. Is de stempelkaart vol dan worden ze ereburger van gezondheidsland en ontvangen ze een heus gezondheidsdiploma!

 

Welke projecten kun je ontdekken?

 

1. Zin in zout? 

BIOMED - Universiteit Hasselt

Wist je dat te veel zoutinname niet alleen slecht is voor hart- en bloedvaten maar ook voor onze darmen? Een gezonde darmflora vormt de basis voor een goede werking van het immuunsysteem. Te veel zout heeft mogelijk een negatieve invloed op de darmflora. In het kader hiervan wordt binnen BIOMED de invloed van zoutinname bestudeerd bij de ziekte multiple sclerose.

Wetenschappers leggen hun onderzoek uit met behulp van een eenvoudige poster. Door middel van kaartjes op een juiste manier te rangschikken, proberen bezoekers het zoutgehalte van allelei voedingswaren te bepalen.Tijdens de workshop 'Maak jouw eigen zoutpotje', gaan kinderen zelf aan de slag met zout en krijt.


 

2. Adembenemend onderzoek voor jonge kinderen 

LCRP - Jessa ziekenhuis

Luidruchtig ademen bij jonge kinderen komt voor in verschillende vormen, vooral piepen en reutelen. De dokter heeft onvoldoende objectieve manieren om dit vast te stellen daardoor is het niet altijd duidelijk om welke vorm het gaat. Wij willen de dokter helpen door verschillen in de uitgeademde lucht op te sporen. Op basis van die verschillen kan de dokter de juiste behandeling voorschrijven.

Ouders en kinderen krijgen een uiteenzetting over het onderzoek en een animatiefilmpje maakt dit allemaal duidelijk aan de bezoekers. Ze kunnen zelf de dokter helpen of tonen hoe goed hun longen werken.


 

3. Hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen: voorspellen en voorkomen

LCRP - ZOL

Al gehoord van LimPron? Kom zeker eens een kijkje nemen en luisteren naar dit interessante onderzoek.
In dit project onderzoeken we welke zwangere vrouwen meer kans hebben op hoge bloeddruk ontwikkeling en dus zwangerschapsvergiftiging. Hiervoor dient het bloedvatenstelsel onderzocht te worden en indien het risico verhoogd is, zal de zwangere dame in kwestie via de smartphone van thuis uit opgevolgd kunnen worden.

In verschillende boeiende animatiesystemen tonen we de invloed van een hoge bloeddruk op het bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen. Ook kom je meer details te weten over dit interessante onderzoek en bekijken we bij jou het bloedvatensysteem via echografie.


 

4. Zijn jouw spieren krachtig?

REVAL - Universiteit Hasselt

Ben jij ook benieuwd hoe jouw spieren werken en welk onderzoek wij hierrond doen? Wil jij jouw knijpkracht ook eens meten?
Breng dan zeker een bezoekje aan dit deel van gezondheidsland en zorg ervoor dat je jouw diploma in de wacht kan slepen!

Je leert hier hoe spierkracht werkt en kinderen kunnen zelf een hand knutselen waarmee ze zien hoe de spierkracht van de hand werkt.