Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap


Wetenschapsmarkt

Dag van de wetenschap

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WETENSCHAPSMARKT

Laat de wetenschapper in je los en ontdek, beleef en experimenteer op de wetenschapsmarkt. Laat je meeslepen door het enthousiasme van de wetenschappers. Verrassende experimenten, boeiende demonstraties en de nieuwste technologieën tonen aan dat wetenschap en technologie haar plaats veroverd heeft in elk aspect van ons dagelijks leven.

Benieuwd? Bezoek dan zeker onze interactieve wetenschapsmarkt op de agora waar experts en onderzoekers een tipje van de sluier lichten.

(Z)onder invloed!

Instituut voor Mobiliteit - Universiteit Hasselt


Een grappige, maar realistische manier om de negatieve effecten van alcohol in de verf te zetten! Met het promillebril-parcours tonen wij jou op een ludieke manier wat de effecten zijn van (teveel) alcohol op je zicht en je coördinatie, het inschatten van afstanden en jouw evenwicht. In België mag je geen wagen meer besturen vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed.Vier glazen bier komen ongeveer overeen met 0,8 promille alcohol in het bloed. De promille duiden op de hoeveelheid alcohol (in gram) dat aanwezig is in één liter bloed. Daarom hebben wij verschillende brillen, die de effecten nabootst van geen tot 15 glazen, wat ongeveer gelijk staat aan 2,5 promille. Wanneer je weet dat het risico op een verkeersongeval zes keer groter is wanneer je gedronken hebt, dan is de rekensom snel gemaakt.

Succes met het behendigheidsparcours: slalom tussen de kegels, giet water in een bekertje, doe een high-five, gooi een bal in een emmer en schrijf jouw naam op een papiertje. Oefeningen die zonder bril erg simpel zijn, maar met bril heel wat ingewikkelder!

 

Beleef de Magie van de SnoepChemie

Vakgroep chemie - faculteit Wetenschappen

Wat is er nog leuker dan proefjes doen? Proefjes doen met SNOEP!!
Beleef hier de magie van de Snoepchemie.
Maak je graag lijm of slijm? Is cola zwart of doorschijnend? Is een bruine M&M wel echt bruin? Kan jij de M op een M&M doen zweven?
En wat is nu het zuurste: cola, M&M’s of gummibeertjes?

Wil je het weten? Kom dan zelf maar wat experimenteren en zie: Chemie is overal en alles is chemie!

 

Workshop - Wees creatief en creëer je eigen glas!

Natuur & Wetenschap 


Wees creatief en creëer je eigen glas tijdens deze workshop!
Je verneemt meer over de samenstelling van glas en hoe de glasproductie gebeurt. Ook vergeten we het belang van recyclage en glasrecyclage niet te vermelden. Daarna laat je de creatieveling in je los en ontwerp je volgens jouw smaak je eigen glas dat je mee huiswaarts neemt.
De techniek van het glas graveren leren wij je aan. We denken natuurlijk ook aan jouw veiligheid. Zonder bril en stofmasker kom je er niet in! Deze voorzien wij natuurlijk!

Medewerkers van Natuur en Wetenschap verzorgen deze workshop.

 

 

Dromen van 100% groene energie uit planten

X-Lab - vakgroep fysica - faculteit Wetenschappen  

Leven gaat over het omzetten van energie. Terwijl mensen energie uit voedsel (suikers) halen om hun lichamelijke activiteit draaiende te houden, halen planten hun suikers uit zonlicht via fotosynthese.
Bepaalde bacteriën in de aarde leven van deze suikers en geven er elektronen en andere geladen deeltjes voor in ruil.
In onze plantenbak werken plant en bacterieën samen als een zonnecel: ze produceren elektriciteit uit zonne-energie. Wij steken enkel twee draadjes in de grond en de natuur doet de rest.
Goedkoper groene energie opwekken kan haast niet!

 

 

 

Ecotron UHasselt: een teletijdmachine voor klimaatonderzoek

Centrum voor Milieukunde - faculteit Wetenschappen

 Het klimaat verandert. Maar wat zal dit betekenen voor onze omgeving? Zal de heide er over 50 jaar nog uitzien zoals vandaag?
Om dit te weten te komen, hebben wetenschappers de Ecotron Hasselt University gebouwd. Je kan de Ecotron het best vergelijken met een teletijdmachine, waarin men het klimaat van de toekomst zal nabootsen. Zo kunnen wetenschappers de effecten van klimaatverandering op de biodiversiteit bestuderen.

De Ecotron maakt deel uit van het Field Research Centre, de wetenschappelijke uitvalsbasis van de UHasselt voor internationaal toponderzoek rond biodiversiteit en klimaat in het Nationaal Park Hoge Kempen.
Ben je benieuwd naar hoe men het klimaat van de toekomst zal nabootsen?
Kom dan zeker een kijkje nemen aan onze stand. Dan demonstreren wetenschappers jullie hoe dit in zijn werk gaat!

 

Een Plant of een Meetstation?

Vakgroep biologie - faculteit Wetenschappen 

Door luchtvervuiling hebben steeds meer mensen last van o.a. luchtweginfecties. Daarom is er nood aan goede opvolging van deze problematiek.

Planten als meetstations:
Wetenschappers willen de graad van luchtvervuiling in kaart brengen via het meten van de gezondheid van planten. Dit is goedkoop en kan overal.

Hoe dit in elkaar zit kom je hier te weten!

 

Een winkel met een geurtje aan

Retail Design Lab - faculteit Architectuur & Interieurarchitectuur

Om goed onderzoek naar het ontwerp van winkelruimtes (retail design) mogelijk te maken, hebben we een heus Retail Design Lab opgericht binnen de muren van de faculteit Architectuur en Kunst.
Het Retail Design Lab is een échte winkelruimte waarin naar hartenlust geëxperimenteerd kan worden met allerlei aspecten van een winkelontwerp om zo het effect te testen op de winkelbeleving van de klant.
Op de wetenschapsmarkt vind je de maquette van het Retail Design Lab en kun je testen of je een goede neus hebt.
Kun jij achterhalen welke geur de leidraad was voor het ontwerp van het Retail Design Lab?

 

 

Ervaar en ontdek typografisch leesbaarheidsonderzoek

Onderzoeksgroep ReadSearch - Universiteit Hasselt - PXL MAD Faculty

Lezen vlotter en aangenamer laten verlopen... onderzoeksgroep READSEARCH van de UHasselt onderzoekt de mogelijkheden. Tijdens Dag van de Wetenschap dompelen we de bezoekers onder in verschillende kleine experimenten die kaderen in de onderzoeksprojecten van de onderzoeksgroep:

Expressief lezen: veranderingen in het lettertype tonen aan dat we een extra ondersteuning kunnen bieden voor kinderen die leren lezen.
Bewegende typografie: beweging kan leiden tot een snellere herkenning. Werkt dit ook in een lettertype?
Streeppatronen: een lettertype bevat een bepaald patroon, maar voor sommigen is dit storend. Onze vraag is wie het stoort, en hoe wij de situatie kunnen verbeteren.
Letters & details: wanneer iemand een tekst leest, wordt er niet op de vorm van de letters gelet. Maar de vorm van de letters bepaalt wel de leesbaarheid en het leescomfort. Hoe kunnen wij als ontwerpers het leescomfort verhogen?

In verschillende proefopstellingen krijgen de bezoekers meer informatie.
Nieuwsgiering? Kom, beleef en ervaar zelf het leesbaarheidsonderzoek door ook deel te nemen!

 

Escape Room Bacterial Adventure

Vakgroep biologie - faculteit Wetenschappen

We zijn het jaar 2020 en de mens wordt steeds zieker door ernstige luchtvervuiling.
In 1997 hebben biologen van het CMK een uniek ‘serum’ van drie goede bacteriën ontwikkeld. Deze bacteriën leven voornamelijk op klimop en zijn in staat om luchtvervuilende stoffen af te breken en daardoor de wereld te redden. Helaas is dit serum verloren geraakt!
Jij moet het labo binnengaan en het unieke serum van drie goede bacteriën terugvinden en verspreiden.

Ben je klaar om de wereld te redden?!

 

 

 

Insect Road Show

Lieteberg - Entomopolis

Maak kennis met de boeiende wereld vol met bizarre maar wonderlijke wezentjes die overal ter wereld voorkomen maar die we zelden zien: Insecten.

Insecten zijn de werkelijke heersers van de wereld en zonder hen zouden wij mensen niet kunnen overleven.
Wij gebruiken hen om drugs op te sporen, moorden op te lossen, onze gewassen te beschermen en bestuiven en om ze op te eten.

Kom tijdens de wetenschapsmarkt op de stand van Lieteberg - Entomopolis de intrigerende insectenwereld ontdekken en krijg alvast de kriebels! 

 

Je gezondheid... geen vuiltje aan de lucht?

Epidemiologie - vakgroep biologie - faculteit Wetenschappen

Wil je weten hoe je ogen er vanbinnen uitzien? Ben je benieuwd naar de gezondheid van je bloedvaten? Of wil je graag weten hoe fijnstof onze gezondheid kan beïnvloeden? Kom dan zeker naar de stand van het Limburgs Geboortecohort!

Het Limburg Geboortecohort doet studies die de invloed van luchtvervuiling, zoals fijnstof, probeert te achterhalen bij pasgeboren baby’s en kinderen door ze stap na stap op te volgen.van baby tot jongvolwassene.

 

 

 

Je hoofd verliezen: geen probleem voor dit diertje!

Vakgroep biologie - faculteit Wetenschappen 

Platwormen zijn heel eenvoudige maar interessante diertjes om te bestuderen.

Door hun stamcellen kunnen ze zelfs in 1 week een verloren hoofd terug groeien! Platwormen worden ook gebruikt om de effecten van schadelijke stoffen te bestuderen omdat hun stamcellen zeer snel reageren op toxiciteit. Ze zijn zelfs in staat kanker te overwinnen!

Kom naar de Dag van de Wetenschap, en bekijk deze onsterfelijke superworm met eigen ogen!

 

 

Laat je onderdompelen in de Virtuele Realiteit

Expertisecentrum voor Digitale Media - faculteit Wetenschappen

Laat je onderdompelen in de virtuele realiteit tijdens Dag van de Wetenschap!
In het Expertise Centrum voor Digitale Media verrichten we onderzoek naar allerlei technieken om de gebruikerservaring binnen een virtuele wereld te verbeteren.

Kom de nieuwste toepassingen zelf uitproberen en ervaar zelf de belevenis om je te begeven binnenin een video die 360º van de omgeving bestrijkt.

 

 

 

 

Leer programmeren met CoderDojo

Team CoderDojo - vakgroep informatica - faculteit Wetenschappen
 

Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Dan is CoderDojo helemaal iets voor jou!

We leren je programmeren aan de hand van Scratch en Lego Mindstorms. Coaches begeleiden je; ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit.
Je leert bij Coderdojo programmeren, vooral door het zelf te doen.

CoderDojo heeft maar één regel: "Above all: be cool!"

 

 

Mens-Robot Interactie - een Robot die zelf bouwt

Expertisecel Digitale Media - faculteit Wetenschappen

Maak kennis met mens-robot interactie op kleine schaal.
Het Expertisecentrum voor Digitale Media verricht onderzoek naar de interactie tussen mens en robot. Ervaar zelf in deze demo hoe de mens met een kleine robot kan samenwerken om eenvoudige assemblage-taken uit te voeren.
We berekenen met behulp van software waar de robot hulp kan bieden en waarvoor menselijke actie beter geschikt is.

 

 

Zonne-energie in gebouwen van de toekomst!

Onderzoekgroep EMAP - faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Het onderzoek naar hernieuwbare energiesystemen aan de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen focust zich op zonnepanelen en batterijen.

Gebouwgeïntegreerde zonnepanelen is de technologie voor zonne-energie van de toekomst! Om deze technologie constant te verfijnen, voeren we specifiek onderzoek naar betrouwbaarheid en nieuwe technieken.
Tijdens Dag van de Wetenschap demonstreren we jou enkele technieken waarmee we de levensduur van dergelijke toepassingen proberen te bepalen en te verbeteren!
In verschillende demo's maak je kennis met verschillende soorten stresstesten en analysetechnieken.

 

Biotechnologie in mijn dagelijkse leven!

Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Mariette, huisvrouw van het jaar, vertelt over haar wasmachine en het gebruik van wasproducten. Wassen witter dan wit, ook bij lage temperatuur? Het is niet enkel een reclameslogan, het is ook echt mogelijk dankzij enzymen. Enzymen die met behulp van biotechnologie geproduceerd worden.
En ook dit is ....... waar. Ontdek er alles over tijdens een babbel met Mariette!