Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap 2019


LABIOMISTA - Koen Vanmechelen

Dag van de wetenschap 2019

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

KOEN VANMECHELEN

  


© Studio Leyssen 


De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (1965) is als internationaal befaamde, interdisciplinaire kunstenaar een van de meest veelzijdige denkers van zijn tijd. Hij plaatst zichzelf aan de samenvloeiing van kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap.

'Kunst en wetenschap hebben dezelfde oorsprong. Beide zijn geïnspireerd door de kracht van de verbeelding en gevoed door de altijd onderzoekende geest. Kunst, zoals wetenschap, is een manier om nieuwe dingen te ontdekken. Beide herbergen ze kennis. Ze verbeelden de toekomst en hebben de opdracht de maatschappij vooruit te brengen.'

Als eeuwige migrant trekt hij de wereld rond zoekend naar antwoorden op fundamentele vragen over de tijdloze maar hyper-actuele thema’s als identiteit, diversiteit, globalisering en mensenrechten. Die antwoorden, works-in-progress, weeft hij aaneen tot enigmatische kunstwerken en projecten. Zijn zoektochten en interdisciplinaire projecten nodigen andere migranten uit om samen te werken en een bewustzijn en een beweging te creëren van gemeenschappen over de hele wereld. Samen reflecteren ze op de wereldwijde erfenis van het menselijke dier en onderzoeken ze de verschillende manieren die we kiezen om samen te leven en te evolueren.

In 2010 ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt en werd hij bekroond met de prestigieuze Golden Nica Hybrid Art Award (Linz, 2013) en Global Artist's Award (Venetië, 2013). Wereldwijd was zijn werk al te zien in meer dan 80 solo- en 220 groepstentoonstellingen. Als veelgevraagde spreker werd hij uitgenodigd op het World Economic Forum (2008) en op verschillende TED-conferenties.