Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap 2020


Doen

Dag van de wetenschap 2020

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

DOEN

   


Beleef een griezelig avontuur, wandel, quiz én win, experimenteer erop los, creëer je eigen campagne, haal je eigen waterstaalname kit op...én win bovendien ook nog toffe prijzen!


De dag dat het bos donker werd: Een magisch avontuur met bacteriën

Katrien Witters, Sofie Thijs, Vincent Stevens, Valeria Imperato, Tori Langill, Leila Paquay, Julie Claes - Centrum voor Milieukunde - Universiteit Hasselt

Er waait een koude wind als je door het bos loopt. Het is donker, donkerder dan ooit. De boomtakken beginnen eruit te zien als grijpende vingers, de handen van griezelige monsters.Je hart bonst als je een beetje sneller begint te lopen.... Ga mee op magisch avontuur met de bacteriëngroep en voorkom dat de hele wereld donker wordt.

Kom op de dag van de wetenschap het labo van de bacteriëngroep ontdekken, aan de hand van een interactief fictiespel, met beeld en geluidsfragmenten, vraag en antwoord sessie, en een online game.

Meer informatie De dag dat het bos donker werd: Een magisch avontuur met bacteriën

Kom uit uw kot... en win! 

Kim Pannemans, Leen Willems, Helene Piccard, Hanne Oosterbosch, Marleen Missotten - Biomedisch Onderzoeksinstituut - Faculteit Gezondheid en Levenswetenschappen - Universiteit Hasselt - LCRC

Ja hoor, jullie lezen het goed… kom uit uw kot! Natuurlijk in je eigen bubbel en op een veilige manier. We gaan samen met jullie op pad. Zin om mee te gaan?
Stippel zelf een wandeling van 3 à 4 km uit met je gezin en los de vragen.
Benieuwd wie een één-dags-diploma aan onze faculteit kan behalen!

Doe mee en laat zien dat jij het diploma waardig bent!...en voor wie het meeste antwoorden juist heeft, is er nog een echte prijs ;-).

Meer informatie Kom uit uw kot... en win!
 

Chemie@home

Kristien Brassinne - Vakgroep Chemie - Faculteit Wetenschappen - Universiteit Hasselt

Wil je proeven van chemische experimenten die je thuis zelf uitvoert? Weet jij wat er gebeurt als je een Mentos-snoepje in een fles cola gooit? Of proef je liever van zelf gemaakt eetbaar slijm?

Duidelijke instructieblaadjes zorgen ervoor dat je spelenderwijs enkele chemische experimenten op een veilige manier thuis kan uitvoeren, samen met je familie. Plezier verzekerd!
De opdracht is eenvoudig: experimenteer erop los, film drie proefjes en stuur deze door. Wie weet win jij wel een verrassing!

Meer informatie Chemie@home

Maak je eigen mobiliteitscampagne!

Virginie Claes - Instituut voor Mobiliteit - Universiteit Hasselt

Al onze activiteiten en bijhorende verplaatsingen hebben een impact op onze maatschappij en omgeving. Door ons mobiliteitsgedrag van vandaag brengen we misschien wel dat van de toekomst in gevaar.

Denk jij graag mee over de mobiliteit van de toekomst?
1) De boodschap is simpel: creëer een campagne om zoveel mogelijk kinderen veilig en op een betaalbare manier te voet, met de fiets, auto of met het openbaar vervoer naar school te laten gaan.
Deel jouw campagne en maak kan op een toffe prijs!

2) Of personaliseer de bestaande campagne BELOOFD die door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde onlangs werd gelanceerd.

Meer informatie Maak je eigen mobiliteitscampagne!


De Route2school Quiz! 

Virginie Claes en Ariane Ceunen - Instituut voor Mobiliteit - Universiteit Hasselt

Breng jij hoofdpersonage Charlie veilig van- en naar school? Ga de uitdaging aan en speel de quiz die ongeveer 30 minuten duurt. Reserveer jouw plekje alvast!
Want wist jij dat 4 op 10 kinderen die betrokken raken met een verkeersongeval op weg zijn naar en van school? Daarom leren wij je omgaan met risicodetectie, risicomanagement, situatiebewustzijn en jouw verkeerskennis. Er zijn verschillende vragenrondes:

Ga de uitdaging aan en misschien win jij het Dag van de Wetenschap verkeerspakket?

Op het einde van iedere vragenronde krijg je een score en op basis van je score krijg je een badge. Wie weet win jij met die badge het Dag van de wetenschap verkeerspakketje! 

Meer informatie De Route2school Quiz! 


Stiemerlab

Sofie Thijs - Centrum voor Milieukunde - Universiteit Hasselt

Stiemerlab is een citizen science of burgerwetenschappelijk project dat de waterkwaliteit van de Stiemerbeek in kaart wil brengen. Dat doen we door data te verzamelen via sensoren en het nemen van waterstalen op verschillende locaties in de Stiemervallei. Het unieke aan het project is dat wetenschappers en burgers samenwerken om de metingen uit te voeren. Dat betekent dat mensen zoals jij meehelpen met het verzamelen van de gegevens, het zorgen voor de sensoren en het nemen van waterstalen!

Op 22 november, delen we voor het Stiemerlab Citizen Science project, 30 water staalname kits uit aan inwoners van Genk of in de buurt van de Stiemer. Wil je graag zo een kit ontvangen en mee doen, reserveer dan snel.
Heb je nog vragen stel deze aan Sofie Thijs tijdens het vragenuurtje om 11u00 en 13u00.

Meer informatie Stiemerlab - Vragenuurtje met Sofie


Helden van de Noord-Zuid Limburg

Liesbeth Huybrechts - ArcK onderzoeksgroep - Faculteit Architectuur & Kunst - Universiteit Hasselt

Binnen het onderzoeksproject Noord-Zuid Limburg zette Faculteit Architectuur een samenwerking op met het Instituut voor Mobiliteit van UHasselt en met lagere en middelbare scholen in Houthalen-Helchteren om samen na te denken over een voor hen belangrijke ruimtelijke kwestie, met name een vervuilende en onveilige weg die hun gemeenschap verdeelt. 

Bekijk het filmpje van de leerlingen rond hoe ze dit aanpakten en stuur een mailtje naar liesbeth.huybrechts@uhasselt.be en neem deel aan het onderzoek door een aantal vragen te beantwoorden.

Meer informatie Helden van de Noord-Zuid Limburg


Mobiliteitskwartet

Virginie Claes - Instituut voor Mobiliteit - Universiteit Hasselt
In samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde 

Maak kennis met het STOP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Privévervoer) en speel het kwartetspel rond duurzame mobiliteit. Tijdens het spelen leer je de belangrijkste gevolgen kennen van het groeiende autogebruik en kun je de voor- en nadelen van mogelijke alternatieven vergelijken. En je ondervindt zelf welke vervoermiddelen het duurzaamst zijn en welke minder duurzaam zijn. 

Meer informatie Mobiliteitskwartet