Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap 2019


Programma

Dag van de wetenschap 2019

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

SPEAKERS' CORNER

          


In de Speakers' Corner op LabOvo delen inspirerende sprekers hun spannendste inzichten uit hun vakgebied. Koen Vanmechelen, Dirk Draulans, Geerdt Magiels en vele andere boeiende wetenschappers brengen via korte presentaties hun ideeën, verwondering en standpunten over aan het brede publiek. 

Programma:

11u00 Dirk Draulans Hoe Tam Wordt Wild?
    Charles Darwin heeft veel naar huisdieren gekeken. Hij stelde vast dat alle huisdieren die hij kende kleiner, fijner, speelser en zachter waren dan het wilde origineel, mét wat minder hersenen. Iets vergelijkbaars is met de mens zelf gebeurd. De mens is de meester van de domesticatie. De kip kan gepromoot worden als hét succesproduct van domesticatie. Het is waarschijnlijk de succesvolste vogel aller tijden.
12u00 Lien Desteghe Nieuwe aanpak wanneer je hart op hol slaat
    Vanaf 40 jaar, heeft iedereen 1 kans op 4 dat het hart ooit eens op hol begint te slaan. Dit noemen we voorkamerfibrillatie. In deze voordracht wordt er meer informatie gegeven over hoe we deze hartritmestoornis kunnen opsporen, wat we eraan kunnen doen en hoe we patiënten het best kunnen ondersteunen.
12u30 Jonas Kiesekoms Kan een robot de kunstenaar vervangen?
    Welke invloed heeft artificiële intelligentie (AI) op onze cultuursector? Zijn fotografen, beeldend kunstenaars en muzikanten binnenkort overbodig? Worden zij vervangen door robots? En kunnen we voorspellen hoeveel mensen er naar een concert in de toekomst zullen komen? AI heeft een invloed op alle sectoren, dus ook op cultuur. Kom proeven van de toekomst van kunst en cultuur!
13u00 Geerdt Magiels Appels en peren - Kunst of wetenschap?
    Koen Vanmechelen is een kunstenaar die op zoek is naar kennis. Zijn werk roept vragen op: Wat kunnen kunst en wetenschap voor elkaar betekenen? Wat zijn de gelijkenissen tussen kunst en wetenschap, terwijl ze zo anders lijken te zijn? Vanmechelen laat in en met zijn conceptuele werk zien hoe ze elkaar inspireren. Met de hulp van reuzen, kinderen, vogels, eieren, kamelen of paddenstoelen verkent hij de grenzen van wat we weten, kunnen en doen.
14u00 Koen Vanmechelen Is kunst kennis?
    Kunstenaar Koen Vanmechelen stapt in de Speakers Corner van LABIOMISTA, een plek grenzend aan dierenpark, kunstenaarsatelier en laboratorium. Hij brengt een verhaal over nieuwsgierigheid en generositeit, over kunst en wetenschap, cultuur en samenleving, over de voor- en nadelen van kruisen en over de eeuwige spanning tussen het globale en het lokale.
15u00 Natalie Beenaerts Welke invloed hebben de recente droogteperiode en hittegolf gehad op het heide-ecosysteem?
    In de zomer van 2018 beleefden we hier een onverwacht lange droogteperiode. Dit lijkt eerder de regel dan de uitzondering te worden in de nabije toekomst. We merkten zowel in de onderzoeksinfrastructuur van de Ecotron Hasselt University in een deel van de stalen heel hoge sterfte en in andere stalen zagen we veel minder onmiddellijke weerslag. Hetzelfde fenomeen zag iedereen die in de heide een wandeling ging doen ook daar. Momenteel zoeken we hier een verklaring voor te zoeken. 
15u30 Eva Bongaerts Geen vuiltje aan de lucht? De invloed van roetdeeltjes op onze gezondheid.
    Wat is luchtvervuiling nu net? Bronnen van fijnstof en in het bijzonder roetdeeltjes en de effecten op de gezondheid. Aangezien mijn onderzoek specifiek focust op translocatie tijdens zwangerschap ga ik dit er ook in trachten te verwerken. 
16u00 Robin Schrijvers Artificiële intelligentie voor dummies
    Als er één technologie is waarover veel gefantaseerd wordt, dan wel artificiële intelligentie (AI). “Het zal al onze jobs afnemen, robots nemen de wereld over and we’re all going to die”. In deze talk zet Robin Schrijvers (PXL Smart ICT) iedereen met de voetjes op de grond en vertelt hij wat AI nu precies is, hoe het werkt en, vooral, wat het echte potentieel erachter is.

    

Speakers' Corner vindt plaats op LabOvo in het Cosmopolitan Culture park. De spreker geeft gedurende een 15-tal minuten een uiteenzetting over zijn inzichten uit een vakgebied en gaat achteraf in interactie met het publiek.
Het gehele gebeuren vindt plaats in openlucht.