Dag van de wetenschap

Rondleiding, theatershow, lezing

Dag van de wetenschap

ORGAANMUSEUM: EEN KIJK OP DE MOOIE EN LELIJKE KANTJES VAN HET MENSELIJK LICHAAM

Het orgaanmuseum toont bezoekers, letterlijk, de binnenkant van ons lichaam. Ze zien wat een chirurg zoal ziet en je ontdekt meer dan 200 normale en door ziekten/infecties aangetaste organen en misvormde foetussen.

Foetussen die lijken op een cycloop of zeemeermin. Een (goedaardige) cyste van de eierstok met huid en haren. Een darm aangetast door de ziekte van Crohn. Het zijn drie van de vele stukken die Dr. Johan Van Robays doorheen de jaren verzamelde. “De meeste preparaten in het orgaanmuseum zijn chirurgisch verwijderde organen. De foetussen zijn afkomstig van een abortus of miskraam en dateren uit de periode waarin begraven of cremeren nog niet verplicht was.”
De selectie aan afwijkingen die Dr. Van Robays verzamelde, staan uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 ‘emmers’ met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die zelden voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien.”

Tijdens de rondleiding staat het brede publiek oog in oog met echte menselijke organen.

Praktisch

Rondleiding zijn gratis, wel vooraf inschrijven of ter plaatse aan de balie van de hoofdingang mits voldoende plaatsen.
Maximum 25 deelnemers per rondleiding.
Kinderen toegelaten vanaf 14 jaar.

De rondleidingen starten om 11u00 en 13u30 en duren ongeveer anderhalf uur.
Locatie: hoofdgebouw, gebouw D van UHasselt
Verzamelen aan de onthaalbalie van Dag van de Wetenschap.