Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap 2018


Op jouw gezondheid

Dag van de wetenschap 2018

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

OP JOUW GEZONDHEID

      


Er was eens... het reuzenlichaam!

Op de agora van UHasselt wandel je zo maar eventjes het lichaam van een reus binnen: we zullen hem samen van kop tot teen – en dat mag je letterlijk nemen - gaan onderzoeken, en dat via een ‘reuze-leuk’ parcours. Kom te weten hoe jouw hersenen precies werken en welke invloed fysieke inspanningen hebben op je ogen, oren en hart.

Wat adem jij zoal in als je buiten bent en ken jij je eigen spierkracht wel? Je kan doorheen het parcours stickers verzamelen om zo je eigen (mini) reus samen te stellen. Deze activiteiten zijn geschikt voor alle leeftijden, ook voor de allerkleinsten!

Voor dit reuzenparcours slaan faculteit Geneeskunde en levenwetenschappen en faculteit Revalidatiewetenschappen de handen in mekaar. Tijdens de Dag van de Wetenschap staan we samen voor je klaar om te antwoorden op je gekste vragen voor de wetenschap


Benieuwd naar meer ? Bezoek dan zeker ook onze interactieve wetenschapsmarkt op de agora waar experts en onderzoekers een tipje van de sluier lichten of woon een lezing, show, bezoek orgaanmuseum ... bij.


Welke activiteiten kun je ontdekken?
 

 

JE GEZONDHEID … GEEN VUILTJE AAN DE LUCHT?

Wil je weten hoe je ogen er vanbinnen uitzien? Ben je benieuwd naar de gezondheid van je bloedvaten? Of wil je graag weten hoe fijnstof onze gezondheid kan beïnvloeden? Kom dan zeker naar de stand van het Limburgs Geboortecohort!

Dit is namelijk een studie die de invloed van luchtvervuiling, zoals fijnstof, probeert te achterhalen bij pasgeboren baby’s en kinderen.

 

 

LEVEN MET MULTIPLE SCLEROSE

Multiple Sclerose is een aandoening die vaak jong volwassenen treft en die een grote invloed heeft op activiteiten die vanzelfsprekend lijken.
Wil jij wel eens weten welk onderzoek ze allemaal doen rond MS op de Universiteit Hasselt? Of zou jij eens willen ervaren hoe het voelt om minder gevoel te hebben in bijvoorbeeld je handen?
Kom naar onze stand en doe mee! 

 

 

KIJK WAAR JE LOOPT!


Onze ogen zijn heel belangrijk om ons evenwicht te bewaren en niet te vallen tijdens het stappen. Maar wat als je ogen het laten afweten? 

Hier laten we je voelen hoe belangrijk je ogen en evenwichtsorgaan in je oren zijn om te stappen en je evenwicht te behouden. Dit kan je zelf ervaren aan de hand van verschillende simulaties (zoals bijvoorbeeld een bril die cataract simuleert) en een lange mat met druksensoren waardoor je voetstappen tot in detail onderzocht worden. 

 

 

DUIZELIG DOOR LOSSE STEENTJES IN JE OOR!

Het evenwichtsorgaan in je binnenoor registreert hoofdbewegingen zoals wanneer je draait op een draaimolen, of naar beneden kijkt,… Maar wat als het evenwichtsorgaan wordt gefopt en het bewegingen registreert die er niet zijn?

Hier laten we je voelen hoe belangrijk je ogen en evenwichtsorgaan in je oren zijn om te stappen en je evenwicht te behouden. Dit kan je zelf ervaren aan de hand van verschillende simulaties (zoals bijvoorbeeld een bril die cataract simuleert) en een lange mat met druksensoren waardoor je voetstappen tot in detail onderzocht worden. 

 

 

MAGISCHE HERSENEN 

 Wat kunnen ze allemaal en hoe testen we dit?

Jouw hersenen zijn heel belangrijk, ze zorgen ervoor dat jij kunt sporten op zaterdagmiddag, dat jij kunt lezen op school en dat jij je bord frietjes leeg kunt eten. Je kunt dus eigenlijk niet zonder ze! Maar soms haperen de hersenen; dan gaat er iets mis en kunnen de hersenen bijvoorbeeld niet goed meer signalen doorgeven aan de spieren. Als mensen neurologische schade hebben kan dit ervoor zorgen dat iemand niet goed meer kan lopen of niet meer het puntje van zijn neus aan kan raken met zijn vinger…

Kom langs bij onze stand om op een begrijpbare manier te leren hoe de hersenen in elkaar zitten, waar ze op reageren, wat ze kunnen doen en wanneer het fout kan gaan. Daarnaast zijn er allerlei testjes te doen waarbij je hersenen een rol spelen. Zo kun je bijvoorbeeld jouw fijne handvaardigheid en je aandacht testen of ontdekken welke combinaties van bewegingen met je armen en benen gemakkelijker zijn dan andere. Ook kun je eens kijken hoe goed je bent in het uitvoeren van dubbeltaken of in het meeklappen op bepaalde ritmes.

Dus... neem bij ons de hersenen onder de loep en kom kijken wat je er allemaal mee kunt! 

 

ZOEK EN ONTDEK DE CELLEN VAN ONS AFWEERSYSTEEM

Wanneer we ziek zijn, zal jouw afweersysteem ervoor zorgen dat je er weer helemaal bovenop geraakt. Maar heb jij deze cellen al eens in het echt gezien onder een microscoop? Zou jij wel eens willen weten hoe ons immuunsysteem ons ook ziek kan maken? En zou jij de witte bloedcellen eens onder de loep willen nemen wanneer je door een bloedbaan wandelt? Kom dan zeker een bezoekje brengen aan dit onderdeel van het lichaam! 

 

 


SAMEN IN BEWEGING OM JE HART BETER TE LEREN KENNEN
 

In rust is je hartslag laag, maar tijdens het sporten voel je dat je hart sneller slaat. Je kent wel dat gevoel van een bonkend hart tijdens een sprintje. Dit alles gebeurt omdat onze spieren meer zuurstof en bloed nodig hebben tijdens het sporten.

Via de Polar® hartslag technologie kunnen wij en ook jij jouw hartslag voortdurend volgen. Wij vragen je om een hartslagmeter rond je borstkas te dragen en gaan vervolgens aan de slag om na te gaan hoe snel jouw hart slaat in rust, tijdens een inspanning en dadelijk na een inspanning.

 

Je hart beter leren kennen, dat kan, kom een kijkje nemen aan onze stand en daar stellen wetenschappers je hart op de proef. 

 

SPRINT MIJN HART MET MIJ MEE? 

Maak kennis met nieuwe digitale technologie, zoals een pleister op je borstkas of een speciaal hoesje voor je smartphone waarmee je allerlei functies van je lichaam kan opvolgen.

Kom deze moderne sensoren uittesten want weldra zullen deze ook gebruikt worden door huisartsen en specialisten om patiënten thuis op te volgen. Deelnemers leggen een leuk parcours af en trachten hun hartslag zoveel mogelijk de hoogte in te krijgen, de smartphone registreert alles.

 

 

“ONTDEK JE EIGEN DNA”

Ieder lichaam is anders omdat iedereen een ander bouwplan (DNA) heeft. DNA isoleren is dan ook de eerste stap in heel wat wetenschappelijk onderzoek. De genetische code lezen, genen opsporen, noem maar op: alles begint met een DNA-isolatie! Maar altijd al eens willen weten hoe jouw DNA eruit ziet?
Ontdek het samen met ons! Leer er alles over en ervaar zelf hoe je in 4 leuke stapjes DNA makkelijk kan isoleren uit je eigen speeksel.

 

 

 

EVALUEER JE SPIERFUNCTIE

Jouw spierfunctie evalueren door verschillende metingen:

1. Handknijpkracht meting
De Hand Dynamometer kan worden gebruikt om de maximale knijpkracht van de hand te meten. De maximale knijpkracht van de hand geeft een goede inschatting van de “perifere spierfunctie” en is gerelateerd aan de totale hoeveelheid spiermassa in het lichaam. Middels een maximale handknijpkrachtmeting kan worden bepaald of de waarden van een persoon binnen de “normaalwaarde” vallen. De handknijpkracht is afhankelijke van leeftijd en geslacht. Maar kan ook beïnvloed worden door andere factoren, zoals bijvoorbeeld ziekte.

 

2. MicroFET meting
De microFET hand-held dynamometer is een draagbaar "Force Evaluating and Testing" systeem. De microFET2 past in de palm van de hand waardoor hij erg draagbaar is en is een geaccepteerde en veelgebruikte techniek om manueel spierkracht testen. Hierdoor wordt dit product door veel artsen en therapeuten gebruikt bij de diagnose, prognose en behandeling van neuromusculaire en musculoskeletale aandoeningen.

3. SmartGoals
SmartGoals is een interactieve trainingsmethode die werkt met lichtsignalen. De opgelichte SmartGoals vormen het doelwit. Ren, dribbel of stap je door een opgelichte SmartGoal dan verspringt het licht naar een andere SmartGoal. Hierdoor train je zaken als coördinatie, kijkgedrag, handelingssnelheid en wendbaarheid in een veranderende situatie. SmartGoals zijn een moderne manier om sporters interactief te laten te trainen. Plezier en uitdaging zijn gegarandeerd.

4. Echografie
Echografie is in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie een manier van onderzoek om klachten of letsel te beoordelen. Echografie geeft een goed beeld van zacht weefsel (weke delen) zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden. Weefselschade (bv. spierscheur) en overbelasting kan met behulp van echografie in beeld worden gebracht. Hierdoor kan de belastbaarheid van structuren worden bepaald en het juiste behandelplan worden gekozen. Een gerichte behandeling kan er voor zorgen dat de therapie efficiënter en sneller verloopt en de patiënt sneller klachtenvrij is.