Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap 2018


Wetenschapsmarkt

Dag van de wetenschap 2018

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WETENSCHAPSMARKT

 


Laat de wetenschapper in je los en ontdek, beleef en experimenteer op de wetenschapsmarkt. Laat je meeslepen door het enthousiasme van de wetenschappers. Verrassende experimenten, boeiende demonstraties en de nieuwste technologieën tonen aan dat wetenschap en technologie haar plaats veroverd heeft in elk aspect van ons dagelijks leven.

Benieuwd? Bezoek dan zeker onze interactieve wetenschapsmarkt op de agora waar experts en onderzoekers een tipje van de sluier lichten.
Neem zeker ook een kijkje in het reuzeparcours doorheen het menselijk lichaam of woon de lezing en show bij en breng ook een bezoek aan het orgaanmuseum.

 

VERPAKKING: UW MAAT ALTIJD PARAAT!

Verpakkingscentrum - faculteit Industriële ingenieurswetenschappen

Verpakking is tegenwoordig zo vanzelfsprekend dat men de kracht van zijn functies wel eens durft te vergeten.
Vandaag brengen wij enkele eigenschappen onder de aandacht. In onze maatschappij is verpakking een trouwe partner voor elk van ons. Zo kunnen porties op maat van individuen, gezinssamenstelling, leeftijd, … voorzien worden.

Daarnaast garandeert verpakking de kwaliteit van een verpakt product en dus ook onze gezondheid. Een goede sluiting en bescherming tegen invloeden van buitenaf zijn daarbij van (levens)belang waarbij gebruiksgemak niet uit het oog verloren wordt.

Kom en ontdek uw maat van elke dag!
 

RARARA WELK DRANKJE HEB JIJ?

Vakgroep chemie - faculteit Wetenschappen

Trek je detectiveschoenen aan, start met meten en kom te weten welk drankje in jouw mysterieus flesje zit.
Heb je de rode en blauwe bollen op de foto gezien? Kan je hun betekenis ontrafelen?

En wat maakt een sportdrank een sportdrank? Werken ze echt of is het gewoon een verkooptrucje? Ben je niet bang van een prik of wil je je ouders of grootouders wel opofferen voor een wetenschappelijk experiment. Kom dan zeker langs en dip en prik tot je weet wat je meet. 

 

 

(Z)onder invloed (in het verkeer)

Instituut voor Mobiliteitswetenschappen 

Een grappige, maar realistische manier om de negatieve effecten van alcohol in de verf te zetten! Met het promillebril-parcours tonen wij jou op een ludieke manier wat de effecten zijn van (teveel) alcohol op je zicht en je coördinatie, het inschatten van afstanden en jouw evenwicht.

In België mag je geen wagen meer besturen vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed. Vier glazen bier komen ongeveer overeen met 0,8 promille alcohol in het bloed.
De promille duiden op de hoeveelheid alcohol (in gram) dat aanwezig is in één liter bloed. Daarom hebben wij verschillende brillen, die de effecten nabootst van geen tot 15 glazen, wat ongeveer gelijk staat aan 2,5 promille.


Wanneer je weet dat het risico op een verkeersongeval zes keer groter is wanneer je gedronken hebt, dan is de rekensom snel gemaakt.
Succes met het behendigheidsparcours: slalom tussen de kegels, giet water in een bekertje, doe een high-five, gooi een bal in een emmer en schrijf jouw naam op een papiertje.
Oefeningen die zonder bril erg simpel zijn, maar met bril heel wat ingewikkelder! 

Trap het af! Warm en koude duurzame mobiliteit

Instituut voor Mobiliteitswetenschappen 

Een oefening volgens het Het STOP-principe waarbij de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens gaat.

Dit principe wordt gebruikt bij slimme inplanning van mobiliteitsbeleid, omdat blijkt dat meer dan de helft van de verplaatsingen op korte afstanden met de wagen gebeurt, die te voet of met de fiets afgelegd kunnen worden.

Draag bij tot een betere gezondheid en een beter milieu door te fietsen en oefen alvast op onze fietsstand, waar je al trappend een smarthpone kan opladen, een ventilator kan laten draaien of handsschoenen kan opwarmen.  

 

reACTIE (in het verkeer)

Instituut voor Mobiliteitswetenschappen

Om veilig deel te nemen aan het verkeer zijn diverse zintuigfuncties belangrijk, zoals reactiesnelheid, waakzaamheid of concentratievermogen.
De reactiesnelheid speelt een rol in de totale stopafstand en bedraagt normaal gezien 1 seconde.
Je totale stopafstand bestaat uit de afstand die je aflegt tijdens de reactietijd (reactieafstand: de afstand tussen het opmerken van het gevaar en het moment dat je het rempedaal indrukt), plus de afstand die je auto nodig heeft om tot stilstand te komen vanaf het moment dat je het rempedaal indrukt (remafstand).
Test met 1 klik op de muis jouw reactievermogen en ontdek welke leeftijd de computer jou geeft!

WORKSHOP - "AAN DE SLAG, CREËER JE EIGEN GLAS!"

Natuur & Wetenschap 

Glas is fascinerend! Het is een hard materiaal maar toch kun je met diamantstifjes krassen maken in het glas. Laat de creatieveling in je los en graveer volgens jouw smaak, mooie figuren in een drinkglas en dit neem je dan mee huiswaarts.
De techniek van het glas graveren leren wij je aan. We denken natuurlijk ook aan jouw veiligheid. Zonder bril en stofmasker kom je er niet in! Deze voorzien wij natuurlijk!

Medewerkers van Natuur en Wetenschap verzorgen deze workshop. 

 

 

DE RICHTING VAN EEN FIETSSPOOR

Vakgroep wiskunde - faculteit Wetenschappen  

Een fiets die door de sneeuw rijdt, laat een duidelijk spoor na. Maar kun je dan ook zien welke richting de fietser is uitgegaan? En wat heeft dit te maken met een kat die een muis najaagt?

Benieuwd? Kom dan naar onze stand en we bekijken samen met jou de wiskundige structuur van zo’n fietsspoor om dit probleem op te lossen. 

 

  


HOE SIMULEER JE HET KLIMAAT VAN DE TOEKOMST?

Centrum voor Milieukunde - faculteit Wetenschappen

Het klimaat verandert. Maar wat zal dit betekenen voor onze omgeving? Zal onze omgeving er, onder invloed van het veranderende klimaat, over 50 jaar nog uitzien zoals vandaag? Om dit te weten te komen, hebben wetenschappers de Ecotron Hasselt University gebouwd. Je kan de Ecotron het best vergelijken met een teletijdmachine, waarin men het klimaat van de toekomst zal nabootsen. Zo kunnen wetenschappers de effecten van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit bestuderen.

Ben je benieuwd naar hoe men het klimaat van de toekomst zal nabootst? Kom dan zeker een kijkje nemen aan onze stand. Dan demonstreren wetenschappers jullie hoe dit in zijn werk gaat!!

 

KNUTSEL JE EIGEN PAPIEREN BIOSENSOR!

Vakgroep Biomedical device engineering - faculteit Industriële ingenieurswetenschappen 

Ziektes opsporen in een vroeg stadium is enorm belangrijk. Van zodra de juiste ziekte merker is gekend, kan dan ook sneller gestart worden met de juiste medicatie.
Aan de Universiteit Hasselt ontwikkelen we biosensoren die met behulp van een draagbare sensor al een eerste test kunnen doen in de dokterspraktijk. We gebruiken hiervoor zelf papier bij het vervaardigen van deze sensoren.

Ervaar zelf hoe zo een papieren sensor eruit ziet én maak er zelf eentje.

 

 

 

TYPOGRAFISCH LEESBAARHEIDSONDERZOEK

Onderzoeksgroep ReadSearch - Universiteit Hasselt - PXL MAD Faculty

Lezen vlotter en aangenamer laten verlopen... onderzoeksgroep READSEARCH van de UHasselt onderzoekt de mogelijkheden. Tijdens Dag van de Wetenschap dompelen we de bezoekers onder in verschillende kleine experimenten die kaderen in de onderzoeksprojecten van de onderzoeksgroep: visuele prosodie, of expressieve lettertypes.

-> Expressieve lettertypes: veranderingen in het lettertype tonen aan dat we kinderen op deze manier een extra ondersteuning kunnen bieden bij het hardop lezen en begrijpend lezen.

In verschillende proefopstellingen krijgen de bezoekers meer informatie. Nieuwsgiering? Kom, beleef en ervaar zelf het leesbaarheidsonderzoek door ook deel te nemen!

 

ESCAPE ROOM BACTERIAL ADVENTURE

Vakgroep biologie - faculteit Wetenschappen

We zijn het jaar 2020 en de mens wordt steeds zieker door ernstige luchtvervuiling.
In 1997 hebben biologen van het CMK een uniek ‘serum’ van drie goede bacteriën ontwikkeld. Deze bacteriën leven voornamelijk op klimop en zijn in staat om luchtvervuilende stoffen af te breken en daardoor de wereld te redden. Helaas is dit serum verloren geraakt!
Jij moet het labo binnengaan en het unieke serum van drie goede bacteriën terugvinden en verspreiden.

Ben je klaar om de wereld te redden?!

 

 

WORKSHOP: LEER PROGRAMMEREN MET CODERDOJO

Team CoderDojo - vakgroep informatica - faculteit Wetenschappen
 

Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Dan is CoderDojo helemaal iets voor jou!

We leren je programmeren aan de hand van Scratch en Lego Mindstorms. Coaches begeleiden je; ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit.
Je leert bij Coderdojo programmeren, vooral door het zelf te doen.

CoderDojo heeft maar één regel: "Above all: be cool!"

CoderDojo is van 10u00 tot 13u00. Om je vooraf te registreren, klik hier.

 


WORKSHOP: BOUW EEN VLEERMUISONTVANGER!

Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs

STEM wordt hier wel erg erg concreet!
Ingenieurs in de elektronica en ervaren zendamateurs helpen je met de bouwkit. Reken op 30 minuten bouwplezier!
Met wat elektronica wordt het ultrasone geluid van vleermuizen hoorbaar gemaakt. Ingenieurs in de elektronica en ervaren zendamateurs helpen je met de bouwkit.
Een beetje soldeerervaring kan nuttig zijn! Indien gewenst krijg je een grondige uitleg van de schakeling. Neem een volgnummer en neem plaats aan onze productielijn.
Helaas, de vleermuizen slapen van oktober tot april ! Daarom hebben we een elektronische vleermuis verstopt.
Zoek hem met jouw zelfgebouwde ontvanger. In de zomer kan je ze echt horen vooraleer ze te zien!

Maak daarnaast ook even kennis met de boeiende aspecten van gelicentieerde radioamateurs op onze stand.


ENZYMEN EN... ZACHTE JEANS

Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Franky, bink van de maand, is trots op zijn mooie zachte jeans. Hij vertelt hoe jeans zo zacht gemaakt wordt. Vroeger dankzij de puimstenen, nu dankzij enzymen. Niet overtuigd, dan laat hij je graag eens het verschil voelen met de ruwe onbewerkte jeans.

Met jeans als voorbeeld willen we tonen welke impact biotechnologie heeft op het dagelijkse leven. Niet alleen die toepassingen maken gebruik van enzymen. Ook om leer te looien, brood te bakken, kwalitatieve wasproducten te hebben en meer sap uit een sinaasappel te halen, heb je specifieke enzymen nodig. Elke dag eet, drink en draag je wetenschap en daar heeft de biotechnologie een belangrijk aandeel in.