Logo UHasselt

menu

Dag van de wetenschap 2018


Ecotron en ICOS

Dag van de wetenschap 2018

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ECOTRON EN ICOS: TELETIJDMACHINES VOOR KLIMAATONDERZOEK

   

 


 Universiteit Hasselt - Universiteit Antwerpen - Regionaal Landschap Kempen en Maasland
 

Wat zijn broeikasgassen? Hoe komt het dat het klimaat verandert? Wat betekent klimaatverandering voor onze natuur? Hoe onderzoek je de effecten van klimaatverandering?
Ontdek samen met wetenschappers van de Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen de antwoorden op deze vragen!

Tijdens een begeleide wandeling met een Ranger van het Nationaal Park maak je kennis met de Ecotron UHasselt. De Ecotron bestaat uit 14 hoogtechnologische kamers, waarmee wetenschappers in staat zijn om het klimaat van de toekomst na te bootsen. Op deze manier kan men de effecten van klimaatverandering op het ecosysteem heide bestuderen. Dit onderzoek is gebaseerd op metingen van het integrated carbon observation system (ICOS) van UAntwerpen en is uniek in de wereld!

Aansluitend tonen wetenschappers van UAntwerpen en UHasselt je aan de hand van proefjes in het Field Research Centre wat ze meten en op welke manier ze dit doen. Je kan er zelf het broeikaseffect nabootsen, de oceaanverzuring waarnemen, de diversiteit aan bodemdieren van de heide ontdekken….

De Ecotron UHasselt kun je enkel bezoeken onder begeleiding en mits registratie. Maximaal 25 personen per rondleiding.
De begeleide wandelingen starten om 13u00, 14u00, 15u00 en 16u00 in het Field Research Centre en duren ongeveer anderhalf uur.


Locatie:
Connecterra
Hoofdtoegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen
Zetellaan 54
3630 Maasmechelen (Eisden)