RCEF

Studentenonderneming IZI-Fit (UHasselt) is Small Business Project van het jaar    29 apr 2019

Studentenonderneming IZI-Fit (UHasselt) is Small Business Project van het jaar
29 apr 2019

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Pieter VANDEKERKHOF

32-11-268712

pieter.vandekerkhof@uhasselt.be

In de categorie hoger onderwijs werden vijf studenten Handelswetenschappen van UHasselt afgelopen weekend bekroond met het VLAJO Small Business Project van het jaar. Dat is een prijs voor de beste studentenonderneming van Vlaanderen. De Limburgse Handelswetenschappers ontwikkelden met IZI-Fit een babyromper die drie maten in één bevat. Een innovatief idee dat voor jonge ouders heel wat kosten kan besparen. Vooral de aandacht voor duurzaamheid en branding gaf de doorslag bij de VLAJO-jury. UHasselt prof. dr. Pieter Vandekerkhof reageert tevreden: “Als coach van IZI-Fit ben ik trots dat dit project Vlaanderen zal vertegenwoordigen in Noorwegen tijdens de finale voor de beste Europese studentenondernemingen.”

De VLAJO-Awards zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en de ondernemingswereld om de ondernemingszin in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten te versterken. “Dat is nodig”, reageert prof. dr. Pieter Vandekerkhof. “Want nog steeds zet slechts een klein percentage van de actieve beroepsbevolking de stap naar effectief ondernemerschap. Ondernemingszin heeft in Limburg de afgelopen jaren bergen werk verzet. En alle macro-economische indicatoren kleuren vandaag positief. Maar Limburg bekleedt nog altijd een minderheidsaandeel in de Vlaamse economische kernindicatoren. Toch evolueert het in de juiste richting. Het startersweefsel is hier een belangrijke graadmeter voor en is onomwonden duidelijk: het aantal Limburgse starters breekt de laatste jaren maand na maand historische records. IZI-Fit belichaamt dat ontluikend ondernemerschap goed gedijt. Bovendien is dit project van UHasselt de allereerste Limburgse laureaat van het VLAJO Small Business Project.”

IZI-Fit ontwikkelde een innovatieve meegroeiromper voor baby’s die aanpasbaar in lengte en breedte is. De vijf Limburgse Handelswetenschappers verduidelijken: “Baby’s groeien tijdens het eerste levensjaar erg snel. Wij bedachten met IZI-Fit daarom een babyromper die drie maten in één bevat en dus het eerste jaar gedurende acht maanden letterlijk met de baby meegroeit. Ouders moeten daardoor niet bij iedere groeifase van hun pasgeborene nieuwe rompers kopen. Dat betekent niet alleen een mooie besparing voor jonge ouders maar ook een duurzame oplossing voor het verlengen van de levensduur van kinderkleding. Want textielafval, zeker van kinderkleding, vormt een groot maatschappelijk probleem. Met onze meegroeiromper bieden we hier aan antwoord op. We richten ons ook op het end-of-life aspect en bieden 10% korting aan ouders die oude kwalitatieve rompers inleveren. Deze doneren we aan een goed doel. Zo trachten we de kringlopen efficiënter te sluiten, waarde te creëren, en de verspilling van kinderkledingstukken tegen te gaan.”

IZI-Fit is het project van vijf tweedejaars Handelswetenschappers aan de UHasselt en vormt het centrale punt in het opleidingsonderdeel ‘Ondernemen’. Studenten moeten voor dit vak een product of dienst bedenken en een businessplan uitwerken. Het product wordt in het tweede semester echt ontwikkeld. Zo leren studenten in de praktijk hoe ze aan de slag moeten gaan als ondernemers. Ze krijgen hiervoor begeleiding van Limburg Startup en van de UHasselt RCEF onderzoeksgroep.

Prof. dr. Pieter Vandekerkhof licht toe: “Als coach van IZI-Fit ben ik bijzonder trots dat onze Handelswetenschappers deze onderscheiding ontvangen. Want het toont onze ambitie aan de UHasselt. Drie jaar geleden startten we met de opleiding Handelswetenschappen. Het was het eerste grote wapenfeit uit het SALK dat effectief gerealiseerd werd. En dat rendeert duidelijk. In de toekomst zullen we, samen met de Limburgse stakeholders, verder blijven inzetten op ondernemerschap. Met ons Research Center for Family Firms and Entrepreneurship doen we dat door verder internationaal gerenommeerd wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en te publiceren. En met onze faculteit bedrijfseconomische wetenschappen blijven we ontluikend ondernemerschap stimuleren en versterken. Zo dynamiseren we ons economisch weefsel en maken we Limburg toekomstklaar. IZI-Fit symboliseert dit helemaal.”