Faculteit Architectuur en Kunst

Prof. dr. Liesbeth HUYBRECHTS

32-11-292195

liesbeth.huybrechts@uhasselt.be

De eerste twee weken van volgend academiejaar 2019-2020, organiseren we in Rekem, Jesseren en Houthalen-Helchteren een Live Project. Dit is verplicht voor alle studenten 2ma Architectuur en 1ma Interieurarchitectuur.

In een live project stappen studenten en begeleiders in een participatief ontwerpproces samen met lokale bewoners, beleidsmakers, verenigingen, … om na te denken over de mogelijke toekomsten van een bepaalde plek of een bepaalde ruimtelijke kwestie. Die kan variëren qua schaal en de mate waarin de vraag op voorhand is afgelijnd, maar de insteek is steeds om door middel van kritisch ontwerpend onderzoek het publieke debat over toekomstige ontwikkelingen te ondersteunen. Architectuur is daarbij een middel en geen doel.

We gaan twee weken ’op de plek’ zelf werken om door middel van interviews, mappings, ontwerpen en bouwen de vraag en potentiële oplossingen scherp te krijgen en maken dit tastbaar door middel van meer of minder tijdelijke ‘prototypes’ op ware grootte. Deze prototypes worden tijdens een slot-evenement aan de lokale stakeholders overgedragen. Er wordt in die twee weken geluisterd, gewandeld, geschetst, gebouwd, gefilmd, gepitcht, gedanst, gekookt,… maar wat, hoe en waar we een interventie gaan maken is steeds opnieuw het resultaat van dit collectief leerproces.

Voor het eerst zullen we op drie verschillende locaties werken en worden de Live Projects over de opleidingen architectuur en interieurarchitectuur heen georganiseerd.