Faculteit Architectuur en Kunst

13 sep 2020 - 08 nov 2020

Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

Inschrijven

De Nederlandse topfotografe Carla Kogelman verbleef drie maanden in Hasselt. Ze verkende de stad met een frisse, ontwapenende blik; het resultaat is een indringende expo van meer dan 120 foto’s!

Daarnaast ontwierpen studenten van de UHasselt, faculteit Architectuur en Kunst, opleiding architectuur, maar liefst 90 maquettes voor alternatieve en avontuurlijke speelplekken in de stad

In pre-coronatijden focuste dit project zich op de inrichting van speelpleinen in de openbare ruimte. Maar toen ging alles op slot, ook de speelpleinen. Op die manier werd niet alleen de plek in vraag gesteld, maar het spelen zelf. Afstand houden, social distancing, contactoppervlaktes, bubbels. Echt veel spelen was er de afgelopen maanden niet meer bij in ons ‘kot’ tijdens de lockdown. Niet voor kinderen en niet voor volwassenen!

Weg was de avontuurlijkheid, het buiten de lijntjes kleuren. Het te spelen sociale spel werd besmettelijk, gevaarlijk, onverantwoord.

Dat alles maakt deze tentoonstelling (voor alle duidelijkheid: gefotografeerd vóór de pandemie) nog relevanter dan ze al was. In ons opzet toen pleitten we voor speelvrijheid voor kinderen, nu snakken we met ons allen naar sociale vrijheid. In ons opzet wilden we spelen en speelplekken onder de microscoop leggen, nu confronteren de beelden uit de expo’s ons alleen maar met de essentie van ons spelend bestaan. Als mens. Als homo ludens.

Vandaar dat we de tentoonstellingen uitstelden tot het najaar. En Covid-19 bracht toch één voordeel: tijdens de lockdown zetten fotografe Carla Kogelman en illustratrice Tinne Luyten een speels dagboekproject op. Dus: PLAYGROUND bestaat voortaan uit 4 expo’s!

CCHA is bijzonder blij dat we deze expo’s alsnog kunnen openen. Na maanden van eenzame leegte in de exporuimtes vragen de foto’s om gezien te worden! Maar in covid-19-tijden loopt dat net iets anders als normaal.

Op zondag 13 september voorzien we twee openingsperiodes: om 14 en 16 u.
Gelieve uw kaart(en) te reserveren via ccha.be.

De vier tentoonstellingen zijn verder te bezoeken van dinsdag tot zondag tussen 13 en 17u (voor bubbelgroepen: op afspraak). Gelieve je aan te melden aan de kaartverkoop in CCHA voor toegang tot de exporuimtes.

Inschrijven