Faculteit Architectuur en Kunst

Prof. dr. Liesbeth HUYBRECHTS

32-11-292195

liesbeth.huybrechts@uhasselt.be

De eerste twee weken van het academiejaar organiseren we traditioneel onze Live Projects.

Studenten uit onze 2de master architectuur en 1ste master interieurarchitectuur stappen met hun begeleiders in een ontwerpproces. Samen met lokale bewoners, beleidsmakers, verenigingen, … denken ze na over de mogelijke toekomsten van een bepaalde plek of een bepaalde ruimtelijke kwestie. Die kan variëren qua schaal en de mate waarin de vraag op voorhand is afgelijnd, maar de insteek is steeds om door middel van kritisch ontwerpend onderzoek het publieke debat over toekomstige ontwikkelingen te ondersteunen.

Architectuur is daarbij een middel en geen doel. We gaan twee weken ‘op de plek’ zelf werken om door middel van interviews, mappings, ontwerpen en bouwen de vraag en potentiële oplossingen scherp te krijgen en tastbaar te maken door middel van meer of minder tijdelijke ‘prototypes’. Deze prototypes worden tijdens een slot-evenement aan de lokale stakeholders overgedragen. Er wordt in die twee weken geluisterd, gewandeld, geschetst, gebouwd, gefilmd, gepitcht, gedanst, gekookt,… maar wat, hoe en waar we een interventie gaan maken is steeds opnieuw het resultaat van dit collectief leerproces.

Dit jaar trekken onze studenten naar projecten in Kortrijk, Zwijnaarde, Pelt/Lummen, Zolder en Genk. Op donderdag 30 september en vrijdag 01 oktober houden de groepen hun slotpresentatie.