Faculteit Architectuur en Kunst

Proficiat Bie Plevoets    30 jun 2020

Proficiat Bie Plevoets
30 jun 2020

De faculteit wil Bie Plevoets feliciteren: ze slaagde erin om bij het FWO voor drie jaar een ‘senior postdoc fellowship’ te krijgen. Het is de eerste keer dat we binnen de faculteit ARK in die zeer competitieve omgeving slagen.

Haar project ‘REUSING THE RUIN: Building upon the fragmentary fabric’ vetrekt vanuit de hypothese dat de ‘ruïne’ als een gegeven conditie in de gebouwde omgeving, nieuwe inzichten kan geven met betrekking tot hergebruik. Bie zal binnen dit project samenwerken – oa via een studieverblijf – met An Fonteyn en Maarten Delbeke in ETH Zürich en Christoph Grafe in Wüppertal.

De onderzoeksvragen zijn: 1. Wat zijn de kenmerken en de definitie van een ‘ruïne’ en wat zijn de kenmerken van het ‘ruïneproces’?; 2. Hoe werd binnen de architectuurtheorie het concept van de ‘ruïne’ tot nu toe benaderd?; 3. Welke architectuurstrategieën kunnen er ontstaan als we het ‘ruïneproces’ omarmen?

Hierdoor wil het nieuwe inzichten ontwikkelen ivm ontwerpmethodiek en de theorievorming rond herbestemming.

Het project versterkt de zichtbaarheid van onze onderzoekslijn ‘TRACE - Heritage & Adaptive Reuse’ (Onderzoeksgroep ArcK) in binnen- en buitenland. Voor het onderwijs  van de internationale master ‘adaptive reuse’ zal het ook belangrijk zijn: (1) de invulling van de ontwerpopdracht voor twee opeenvolgende academiejaren 2021-23; (2) het verdiepen van Bie’s eigen vak ‘theory module’; en (3) richting geven aan het programma aan de jaarlijkse Romereis.

Foto's:
PC Caritas, architecten de Vylder Vinck Tailieu