Faculteit Architectuur en Kunst

Cente Van Hout geselecteerd voor Meesterproef    4 mei 2020

Cente Van Hout geselecteerd voor Meesterproef
4 mei 2020

Met de Meesterproef geeft de Vlaamse Bouwmeester iedere twee jaar jonge architecten de kans om een grote publieke opdracht te realiseren. De twintigste editie staat volledig in het teken van “sociaal wonen”. Dat thema is UHasselt-alumnus Cente Van Hout op het lijf geschreven. Hij werd geselecteerd voor de Meesterproef, en mag zijn ideeën over de herbestemming van een Tuinwijkwoning in Schoten in een ontwerp vertalen.

“Heel concreet maak ik nieuwe ontwerpen voor de Tuinwijk in Schoten, een verkaveling die in 1920 gebouwd werd. De gevels van de woningen zijn beeldbepalend geworden voor Schoten. Ze zijn vergroeid met het collectieve geheugen van de Schotenaar. De vraag is vooral: Hoe gaan we daar vandaag mee om? Welke elementen behoud je? Welke gooi je overboord? En hoe zorg je ervoor dat je – met respect voor het eigen karakter van die wijk – de woningen klaarstoomt voor een nieuw verhaal? Met mijn ontwerp wil ik vooral inspireren, en zichtbaar maken hoe wonen er in zijn puurste vorm kan uitzien.”

Een volledig en uitgebreid interview met Cente kan je (online) lezen in het UHasselt Magazine van april 2020.