Faculteit Architectuur en Kunst

Faculteit Architectuur en Kunst

Sien Swinnen behaalt 3de prijs als laureaat bij EAP 2019.    16 nov 2019

Sien Swinnen behaalt 3de prijs als laureaat bij EAP 2019.
16 nov 2019

CONTACTPERSOON

Arch. Danny WINDMOLDERS

32-11-268951

danny.windmolders@uhasselt.be

Voor deze 29e editie van de EAP kruisten wederom afstudeerders van vijf architectuuropleidingen in Aken, Luik, Hasselt en Maastricht de degens. Uit 445 examenprojecten uit het collegejaar 2018/2019 werden uiteindelijk 29 projecten geselecteerd voor deelname aan de EAP. Drie projecten werden zaterdagavond 16 november, in het RWTH Reiffmuseum te Aken, beloond met een prijs. Nog eens vier kregen een eervolle vermelding. De internationale jury bestond uit: Floris De Bruyn, Karsten Weber, Cédric Libert, Jurjen Zeinstra en Rob van Baalen.

Eckartz kreeg 2.500 euro voor zijn winnende inzending ‘Creating Chorweiler’, een project dat volgens de jury in veel opzichten uitstekend is. Dit project - gelegen in Chorweiler, een woonwijk in Keulen - implementeert nieuwe werkruimte in een woonwijk uit de jaren 1960 en introduceert ruimtes op verschillende niveaus: van een bazaar tot kleinschalige maakplaatsen. Een onderbenut parkeerterrein wordt een ambachtscentrum en openbare ruimte.

Derde prijs voor Sien Swinnen

De derde prijs € 500 euro was voor ‘Moving (on)’ van Sien Swinnen (Universiteit Hasselt). Dit project ontwerpt niet alleen een nieuwe structuur in het centrum van Maastricht, maar richt zich ook op de manier waarop wij naar de dood kijken. De poëzie van dit project en de ongebruikelijke combinatie van functies, intrigeerden de jury. De structuur is ontworpen als een parkeerplaats in een toren, maar zal na verloop van tijd veranderen in een columbarium. Zo brengt het project de dood vanuit de periferie terug naar het centrum van de stad en ons bewustzijn. Het is een statement dat mensen herinnert aan hun sterfelijkheid. De jury was geïntrigeerd door deze manier van denken over transitie en het begrip ‘tijd’ in het project. De sterke persoonlijke aanpak en de vele Europese architecturale referenties in dit project, alsook de reflectie op verdichting en transformatie van mobiliteit, maakten indruk op de jury.