Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Vlaamse studenten strijden om titel van ‘beste bemiddelaarsteam’    15 mei 2017

Vlaamse studenten strijden om titel van ‘beste  bemiddelaarsteam’
15 mei 2017

Op woensdag 17 mei 2017 nemen masterstudenten van UHasselt, KU Leuven, UAntwerpen, UGent en Vlerick Business School het tegen elkaar op in een bemiddelingswedstrijd. De faculteit Rechten van de UHasselt vormt het ‘strijdtoneel’ voor deze enige wedstrijd in zijn soort in België.

De deelnemende masterstudenten zullen tijdens verschillende cases in de rol kruipen van de overheid, particulier en bemiddelaar. Zaken die ze tijdens de wedstrijd op hun bord zullen krijgen, zijn uiteenlopend: een betwisting over een bouwvergunning, een ongunstige evaluatie van een personeelslid, het al of niet afschaffen van een buurtweg…

De twee teams die in de voorrondes het meeste punten behalen, stoten door naar de finale. Een jury (met experten en vertegenwoordigers van de deelnemende instellingen) zal alle deelnemers beoordelen op communicatie, inlevingsvermogen en probleemoplossende capaciteiten.

Voordelen bemiddeling
Met de bemiddelingswedstrijd wil de faculteit Rechten van de UHasselt het gebruik van bemiddeling in de publieke sector verder aanmoedigen/onder de aandacht brengen. “Bemiddeling biedt vele voordelen”, zegt prof. dr. Eric Lancksweerdt. “Om te beginnen gaat een bemiddelingstraject sneller dan een gerechtelijke procedure, wat meteen ook het kostenplaatje drukt. Bovendien krijg je oplossingen die gedragen worden door alle partijen en, dus, duurzamer zijn. Ervaringen in het buitenland tonen ook dat bemiddeling met openbare besturen wérkt, dat de slaagpercentages hoog zijn en dat de deelnemers tevreden zijn.”

Ervaringen uitwisselen
De wedstrijd biedt deelnemende studenten, hun coaches, juryleden én professionele bemiddelaars de gelegenheid om ook inzichten en ervaringen uit te wisselen over alternatieve geschillenoplossing. “Rechtenstudenten en docenten kunnen er bovendien ervaren dat ook in de bestuurlijke sector een alternatieve aanpak van conflicten mogelijk is”, aldus professor Lancksweerdt.