Faculteit Rechten

Werkgever mag hoofddoek verbieden    16 mrt 2017

Werkgever mag hoofddoek verbieden
16 mrt 2017

Een werkgever uit de privésector mag in het arbeidsreglement een hoofddoekverbod opnemen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie op 14 maart beslist. Doctor-assistent staatsrecht, Elke Cloots, gaf hierover toelichting in het Radio 1-programma De Nieuwe Feiten.

In de ogen van het Hof, de hoogste rechtsinstantie van de EU, is het legitiem als werkgevers jegens klanten neutraliteit willen uitstralen, “met name wanneer daarbij alleen de werknemers worden betrokken die in contact treden met de klanten”, zoals in het geval van een receptionist. Zolang een werkgever in het bedrijfsreglement vastlegt dat het zichtbaar dragen van “enig politiek, filosofisch of religieus teken” op de werkvloer is verboden, is er geen sprake van directe discriminatie. Ontbreekt echter zo'n verbod in het bedrijfsreglement, dan kan niet worden uitgesloten dat er toch sprake is van discriminatie, aldus het Hof.

Met zijn arrest geeft het Hof in Luxemburg een antwoord op een prejudiciële vraag van het Belgische Hof van Cassatie.

Beluister hier het volledig interview met dr. Elke Cloots.

Lees hier het artikel op de 'Verfassungsblog on Matters Constitutional', dat dr. Elke Cloots over dit onderwerp schreef.