Logo UHasselt

menu

Faculteit Rechten


Actueel

Faculteit Rechten

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Rechtenfaculteit bezoekt Dossinkazerne    9 dec 2015

Rechtenfaculteit bezoekt Dossinkazerne
9 dec 2015

De Mechelse site Kazerne Dossin heeft de voorbije zeventig jaar talloze transformaties ondergaan. Een militaire basis, een vervallen krot, een woonproject en ‘een wachtkamer van de dood’. Tussen 1942 en 1944 werden hier duizenden Belgische joden en zigeuners gevangengezet, in afwachting van hun deportatie naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. In totaal werden meer dan 25.000 mensen gedeporteerd, ongeveer 44 procent van de toenmalige joodse bevolking van België...

Donderdagmiddag 10 september 2015. De leden van de faculteit Rechten verzamelen op het pleintje tegenover de oorspronkelijke sinistere Dossinkazerne, vlakbij het nieuwe museum dat elegant, modern en helder is, met zijn hoge witte muren. Een stralende zon schijnt.

Maar eens we binnen zijn, wordt het donker… Letterlijk, maar vooral ook figuurlijk. Professor Herman Van Goethem verwelkomt ons in een filmzaaltje. Hij geeft ons een les over Belgische oorlogsgeschiedenis, massageweld en de logistieke problemen van het curator zijn van een ‘Holocaust en Mensenrechtenmuseum’. “Dit is het eerste museum ter wereld waar de term ‘mensenrechten’ in de titel opgenomen wordt. Conceptueel is dat thema heel moeilijk. Onze locatie is perfect om de oprichting van een museum over de Holocaust te rechtvaardigen, maar je hebt echt een extra kapstok nodig om het concept ‘mensenrechten’ aan op te hangen. Wat moet je dan kiezen? Darfoer, Oost-Congo, Syrië, vrouwenbesnijdenissen, misschien zelfs hoofddoeken? Uiteindelijk zijn we vertrokken vanuit discriminatie en massageweld.” Universele thema’s. Helaas.

We zien op een groot scherm de tragische beelden van de holocaust. En dan lopen we onder begeleiding van ervaren gidsen door het museum. Drie verdiepingen vol fotografische documenten verhalen ons de oorsprong, de evolutie en de uiteindelijke bestemming naar de dood.

Elke verdieping verdiept één thema: massa, angst, dood. Het is te veel, te veel om alles te bekijken, te veel om alles bij ons te laten binnenkomen. We wandelen langs de tentoonstellingswanden, en laten onze blikken vangen door wat ons treft. We merken onthutsende parallellen met de actualiteit. En dat raakt! 

Op elke verdieping is een volledige muur bedekt met foto’s van mensen die gedeporteerd werden. Wie overleefde, kreeg een kleurenfoto. Wie omkwam, staat in zwart-wit, of wordt herinnerd door een schaduw. We staren naar de schaduw van al die mensen die niet meer verbeeld kunnen worden. Wat een confronterende afwezigheid…

De rondleiding eindigt op het dak van het museum, waar we getrakteerd worden op een prachtig uitzicht over Mechelen.

Enkele minuten later staan we midden in het stadscentrum. Onder deskundige begeleiding van professor Anne Mie Draye proeven we van deze levendige stad. We lopen onder meer langs en in het Klein en Groot Begijnhof, waarin zich ook brouwerij Het Anker situeert, we passeren het stadhuis en de Romboutstoren en houden halt aan de Haverwerf met zijn drie historische huizen. ‘Het Paradijs’, ‘Verloren Zoon’ en ‘Sint-Jozef’.

We eindigen de namiddag in de vlakbij gelegen stadsbrouwerij Lamot die in 1994 de deuren sloot, maar ons nu als congres- en erfgoedcentrum laat genieten van een uitbundige gastvrijheid. Life is good. Voor ons als leden van de faculteit Rechten, op dit moment, op deze locatie.