Logo UHasselt

menu

Faculteit Revalidatiewetenschappen


Onderzoek

Onderzoek

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

BIOMECHANICA

Situering, visie en missie

Dankzij technologische vooruitgang is de gezondheidszorg de afgelopen jaren erg verbeterd. Dit zorgt niet alleen voor verhoogde levensverwachting van de mens met hieraan gerelateerd een groter aandeel van ouderen met pathologieën, maar ook voor de toepassing van hoogtechnologische apparaten in de beoordeling en behandeling van personen met motorische problemen. Revalidatie is een essentieel aspect in de behandeling van patiënten met motorische problemen, met als doel om de zelfstandigheid zo goed mogelijk te kunnen behouden of na te streven en de levenskwaliteit te verbeteren. Een dieper inzicht in hoe mensen zonder en mensen met motorische problemen bewegen, draagt bij aan de ontwikkeling van diagnostische en evaluatieve instrumenten en het ontwikkelen en/of optimaliseren van revalidatieprogramma’s.

Het studiegebied biomechanica bij REVAL heeft een focus op zowel het normale functioneren en bewegen van de mens als de gewijzigde functie en dysfunctie bij aandoeningen en pathologieën die het bewegingspatroon verstoren. Daarnaast is er ook een focus op de effecten van veroudering, behandeling/revalidatieprogramma’s, herstel en adaptatie op het bewegen van de mens. Op dit moment ligt de voornaamste nadruk van het onderzoek op de controle van de houding en het gangpatroon met een focus op het hele lichaam (bovenste & onderste extremiteiten en de romp) bij jongeren, volwassenen en ouderen met en zonder motorische problemen. Zowel fundamenteel, translationeel als klinisch onderzoek komen aan bod, met als doel het optimaliseren van de revalidatie van patiënten met motorische problemen.

 

Onderzoeksactiviteiten

 • Biomechanische balansstrategieën bij kinderen, volwassenen en ouderen
 • Leeftijdsgerelateerde wijzigingen in bewegingen van romp en armen tijdens het wandelen
 • Biomechanica en energetica van het wandelen bij personen met multiple sclerose (MS) en reumatoïde artritis (RA) en de relatie met wandelvermoeidheid
 • Effect van virtual reality balanstraining op de balans tijdens lopen en stilstaan bij kinderen met cerebral palsy (CP)
 • Effect van de rol van de armen tijdens het wandelen op de balans bij personen met en zonder CP
 • Determinanten van verminderde balanscontrole bij CP en DCD
 • Effect van enkel-voet orthese op het gangpatroon bij kinderen met CP en volwassen met dropvoet
 • Balansproblemen bij ouderen met BPPV en vestibulaire problemen 

 

Operationele methoden en technieken

 • Kinematica: 2D en 3D bewegingsregistratie (Simi), markerless bewegingsregistratie (DeepLabCut), inertial sensors (Xsens), spatiotemporele parameters (Gaitrite, APDM)
 • Kinetica: grondreactiekrachten (AMTI)
 • Oppervlakte elektromyografie: spieractivatie (Delsys)
 • Accelerometrie: dagelijkse activiteit (Actigraph en MOX)
 • Antropometrie, range of motion van de gewrichten, kracht, proprioceptie & selectieve motorische controle
 • Klinische meetschalen m.b.t. loopvaardigheid en evenwicht

 

Samenwerkingsverbanden

Binnen REVAL wordt samengewerkt met andere clusters met betrekking tot het bewegingspatroon bij pediatrische, neurologische, musculoskeletale en geriatrische populaties.

Daarnaast zijn er samenwerkingen met verschillende nationale en internationale onderzoekscentra en instituten zoals onder andere; KU Leuven (BE), UZ Leuven (BE), Universiteit Antwerpen (BE), Universiteit Gent (BE), UZ Gent (BE), Universiteit Maastricht (NL), VU Universiteit Amsterdam (NL), UMC Amsterdam locatie VUmc (NL), University of Cape Town (SA).

De biomechanica groep van REVAL is vertegenwoordigd in verschillende voorname nationale en internationale organisaties zoals Society for Movement Analysis Laboratories in the Low Lands, European Society for Movement analysis in Adults and Children, International Society for Posture and Gait Research.

 

Hoofdonderzoekers

Prof. Dr. Pieter Meyns (docent, Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie)

 

Doctorandi

Maud van den Bogaart (Bewegingswetenschappen)
Kyra Theunissen (Bewegingswetenschappen)
Nina Jacobs (Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie)
Gwen Laurent (Biomedische wetenschappen)
Sara Pauwels (Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie)
Charlotte Johnson (Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie)