Logo UHasselt

menu

UHasselt@school


Een prof voor de klas

UHasselt@school

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GASTLESSEN WISKUNDE

Matrices en eigenvectoren: de wiskunde achter Google pagerank

prof. dr. Peter De Maesschalck

De populariteit van Google is voornamelijk te danken aan zijn efficiënte manier om de meest interessante items vooraan in de lijst van gevonden resultaten te zetten. Hierbij maakt Google gebruik van het zogenaamde pagerank-algoritme, bedacht door de oprichters van Google. Deze techniek steunt op berekeningen met matrices: er wordt namelijk een eigenvector berekend van een heel grote matrix. In deze les bespreken we zowel dit algoritme als de wiskundige technieken die hierbij gebruikt worden.


Voor wie: leerlingen zesde jaar SO, met sterke affiniteit voor wetenschappen en wiskunde. Kennis van matrixrekening is een pluspunt.

Schrijf hier in voor de gastles 'Matrices en eigenvectoren: de wiskunde achter Google pagerank'.

 

Ebola, vogelgriep, Zika... bio-wiskunde en statistiek als hulpmiddel om epidemieën in te dijken             

prof. dr. Niel Hens

In 1918 veroorzaakte de Spaanse grieppandemie vijftig miljoen doden over de hele wereld. In 2009 brak de Mexicaanse griep uit en wetenschappers sloegen de handen in elkaar om de beste strategie te vinden om deze pandemie in te dijken. Gelukkig bleek de Mexicaanse griep milder te zijn dan de Spaanse griep van 1918.
In deze les bekijken we hoe wiskundige en statistische methoden gebruikt kunnen worden om pandemieën te beschrijven en welke maatregelen nodig zijn om ze in te dijken.


Voor wie: leerlingen derde graad SO, met basiskennis wiskunde en statistiek

Schrijf hier in voor de gastles ‘Ebola, vogelgriep, Zika... bio-wiskunde en statistiek als hulpmiddel om epidemieën in te dijken'.

 


Toeval of niet? De kracht van statistiek         

prof. dr. Roel Braekers


Door de groeiende kracht van computers en hun toepassingen/apps wordt de laatste jaren heel veel van ons menselijk doen en handelen opgeslagen als gegevens. Constant online zijn met je smartphone levert heel wat informatie op. Omdat iedereen uniek is, lijkt het alsof al deze gegevens nutteloos zijn.
In deze gastles tonen we aan hoe je met behulp van statistiek inzicht verwerft in al deze unieke gegevens om maatschappelijke trends te ontdekken en om hieruit vloeiende problemen beter te begrijpen. Verder tonen we aan hoe statistiek gebruikt wordt in onze maatschappij om bijvoorbeeld de kwaliteit van ons voedsel te monitoren en te verbeteren, om epidemieën uit te roeien…

Voor wie: leerlingen uit de derde graad SO, met kennis van wiskunde en statistiek

Schrijf hier in voor de gastles ‘Toeval of niet? De kracht van statistiek'.