De gastlessen kun je tot en met 30 november 2018 online aanvragen!
Ebola, vogelgriep, Zika... bio-wiskunde en statistiek als hulpmiddel om epidemieën in te dijken
prof. dr. Niel Hens
In 1918 veroorzaakte de Spaanse grieppandemie vijftig miljoen doden over de hele wereld. In 2009 brak de Mexicaanse griep uit en wetenschappers sloegen de handen in elkaar om de beste strategie te vinden om deze pandemie in te dijken. Gelukkig bleek de Mexicaanse griep milder te zijn dan de Spaanse griep van 1918.
In deze les bekijken we hoe wiskundige en statistische methoden gebruikt kunnen worden om pandemieën te beschrijven en welke maatregelen nodig zijn om ze in te dijken.
Voor wie: leerlingen derde graad SO, met basiskennis wiskunde en statistiek
Toeval of niet? De kracht van statistiek
prof. dr. Roel Braekers
Door de groeiende kracht van computers en hun toepassingen/apps wordt de laatste jaren heel veel van ons menselijk doen en handelen opgeslagen als gegevens. Constant online zijn met je smartphone levert heel wat informatie op. Omdat iedereen uniek is, lijkt het alsof al deze gegevens nutteloos zijn.
In deze gastles tonen we aan hoe je met behulp van statistiek inzicht verwerft in al deze unieke gegevens om maatschappelijke trends te ontdekken en om hieruit vloeiende problemen beter te begrijpen. Verder tonen we aan hoe statistiek gebruikt wordt in onze maatschappij om bijvoorbeeld de kwaliteit van ons voedsel te monitoren en te verbeteren, om epidemieën uit te roeien…
Voor wie: leerlingen uit de derde graad SO, met kennis van wiskunde en statistiek