Logo UHasselt

menu

Handelsingenieur


Handelsingenieur

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

HANDELSINGENIEUR OF HANDELSINGENIEUR IN DE BELEIDSINFORMATICA?

Een handelsingenieur en/of handelsingenieur in de beleidsinformatica combineert een gedegen bedrijfseconomische kennis en vaardigheden met de invalshoek van een ingenieur. Dit ingenieurskarakter uit zich door te focussen op het ontwerpen van oplossingen voor concrete bedrijfsproblemen. Door middel van gevorderde kwantitatieve methoden leer je bedrijfsproblemen te analyseren. Daarnaast zie je diverse modelleertechnieken om als een bedrijfsarchitect je oplossingen vorm te geven. Deze ontwerpen laten je toe om als een brugfunctie tussen management en diverse afdelingen binnen een bedrijf je oplossingen te communiceren. Het verschil tussen beide opleidingen bevindt zich in het soort problemen dat bestudeerd wordt en het soort oplossingen dat ontworpen wordt. Omdat wij aan UHasselt van mening zijn dat je dit verschil moet ervaren bieden we een gemeenschappelijk eerste bachelorjaar aan zodat je met kennis van zaken je keuze kan maken. Om toch al een idee te vormen over de verschillen vind je hieronder een korte beschrijving van beide opleidingen:

Handelsingenieur

Als handelsingenieur focus je op technologie en (productie)processen binnen een onderneming. Je leert complexe en technische processen binnen en tussen ondernemingen te optimaliseren in functie van een meer effectieve en efficiënte bedrijfsvoering en hanteert hierbij zowel economische als technische factoren. Een handelsingenieur vervult een brugfunctie tussen het management van de verschillende functionele domeinen in een bedrijf zoals productie, logistiek, financiën, verkoop en onderzoek en ontwikkeling.

Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Een handelsingenieur in de beleidsinformatica is een handelsingenieur met specifieke aandacht voor de rol van data en IT in een moderne onderneming. Je leert zowel bedrijfsprocessen, bedrijfsbeslissingen en de benodigde informatie in kaart te brengen. Op basis hiervan leer je nieuwe processen en IT systemen ontwerpen zodat processen efficiënter worden en werknemers steeds op het juiste moment over de benodigde informatie beschikken om goede beslissingen te nemen. Daarnaast leer je ook producten en diensten te innoveren door middel van IT, zoals de Amazons en Netflixen van deze wereld.