Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

East Hampshire District Council (VK) geïnteresseerd in FEATHERS    25 apr 2016

East Hampshire District Council (VK) geïnteresseerd in FEATHERS
25 apr 2016

In 2010 ontwikkelde IMOB het activiteiten-gebaseerde transportmodel FEATHERS. Het model is volledig operationeel in Vlaanderen en geniet al enige tijd internationale aandacht. Seoul en Slovenië pasten het model al toe. Nu toont ook East Hampshire District Council (VK) interesse in FEATHERS.

FEATHERS staat voor Forecasting Evolutionary Activity-Travel of Households and their Environmental RepercussionS. Het model voorspelt welke activiteit een individu zal uitvoeren, waar en wanneer hij die activiteit doet en hoeveel tijd hij daarvoor uitrekt. Het wordt toegepast in Vlaanderen, Seoul en Slovenië. En binnenkort mogelijk ook in het Verenigd Koninkrijk? East Hampshire is in ieder geval geïnteresseerd en vroeg aan IMOB om een haalbaarheidsstudie uit te voeren.

Prof. dr. Ansar Yasar: “Gedurende twee en halve maand bestudeerden we of het district het model kan invoeren en welke concrete stappen genomen moeten worden om FEATHERS te introduceren. We stelden een financieel plan en een werkplan op en presenteerden het in een gedetailleerd rapport. De bal ligt nu in het kamp van East Hampshire.”

Het IMOB zet al verschillende jaren actief in op activiteiten-gebaseerde transportmodellen. Die modellen simuleren niet enkel (aantallen) verplaatsingen, maar brengen ook een volledig dag- en activiteitenpatroon van een individu in kaart. Heel wat onderzoekers en beleidsmakers zijn overgestapt van conventionele – naar activiteiten-gebaseerde transportmodellen, omdat ze het verplaatsingsgedrag realistischer beschrijven.