Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

IMOB zoekt jongeren met autisme die voor rijbewijs gaan    25 aug 2016

IMOB zoekt jongeren met autisme die voor rijbewijs gaan
25 aug 2016

CONTACTPERSOON

dr. Veerle ROSS

32-11-269108

veerle.ross@uhasselt.be


IMOB zoekt jongeren met autisme die voor hun rijbewijs gaan en hun bijdrage aan de wetenschap willen leveren. "We volgen de jongeren van hun eerste rijles tot aan het praktisch rijexamen. Met een polsbandje meten we hun hartslag en de huidreacties (bv. zweten). We willen weten of ze meer of minder stress hebben dan andere jongeren", aldus dr. Veerle Ross (IMOB, UHasselt) in Het Belang van Limburg. 

Tot op heden werd er weinig onderzoek gevoerd naar het (leren) autorijden met een autisme spectrum stoornis (ASS). Nochtans kunnen specifieke kenmerken van ASS, waaronder het moeilijk wisselen tussen taken, botsen met het leren autorijden en de rijvaardigheid zelf. In een eerdere rijsimulatorstudie bestudeerde dr. Veerle Ross al de onderliggende mechanismen van het rijgedrag van jonge en beginnende bestuurders met ASS. 

"In die studie merkten we dat ze amper meer rijfouten maakten en niet vaker botsten dan anderen. Maar in dat proefonderzoek werd niet bekeken of dat gepaard ging met meer stress of meer werklast. Vandaar dat we nu bezig zijn aan een vervolg", aldus dr. Veerle Ross in Het Belang van Limburg. Voor het vervolgonderzoek zijn de onderzoekers op zoek naar jongvolwassenen met autisme die ze tot aan het praktische rijexamen mogen volgen.

Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg of online in Het Nieuwsblad. // Foto: Tom Palmaers

Deelnemen?

IMOB is op zoek naar mannen en vrouwen met een autisme spectrum stoornis. U komt voor de studie in aanmerking, als u:

  • tussen 17 en 25 jaar bent;
  • over een voorlopig rijbewijs beschikt;
  • rijlessen bij de rijschool zal volgen.

Herkent u zich in bovenstaand profiel? Wilt u graag aan de studie deelnemen? Neem dan contact op met veerle.ross@uhasselt.be. De deelnemers dienen hun medisch verslag te tonen.