Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

INDEV lanceert app om zelf ongevallen te rapporteren. Doel: inzicht krijgen in oorzaken van ongevallen    7 nov 2016

INDEV lanceert app om zelf ongevallen te rapporteren. Doel: inzicht krijgen in oorzaken van ongevallen
7 nov 2016

Veel ongevallen met zwakke weggebruikers zijn nooit geregistreerd door de politie, noch door spoedgevallen. Binnen het Europees Horizon 2020 project ‘InDeV’ (In-depth Understanding of Accident Causation for Vulnerable Road Users) werd een digitaal vragenlijstsysteem gelanceerd om zelf ongevallen te rapporteren. Wetenschappers van de Universiteit Hasselt, Instituut voor Mobiliteit (IMOB), zoeken deelnemers om mee te doen aan de studie waarbij mensen hun eigen ongevallen of bijna-ongevallen registreren in het systeem. Het doel is om zo een beter beeld te krijgen van de oorzaken van ongevallen van zwakke weggebruikers.

“We rekruteren deelnemers voor een vragenlijst over voetgangers, fietsers en bromfietsers. We willen zo meer kennis verwerven over waar en hoe hun ongevallen of bijna-ongevallen gebeuren. Slechts een heel klein deeltje daarvan, wordt geregistreerd door de politie – bijvoorbeeld vijf procent van alle ongevallen met fietsers. Dit betekent dat we belangrijke informatie missen om de verkeersveiligheid voor deze weggebruikers te verbeteren” legt PhD studente Tanja Kidholm Osmann Madsen van de Traffic Research Group van de Universiteit Aalborg uit. Tanja verblijft momenteel voor een bezoek van drie maanden aan het IMOB, Universiteit Hasselt, om er samen te werken rond dit INDEV project.

Het vragenlijstsysteem bevat een webpagina en een Android app “SafeVRU” en wordt moment getest door gebruikers in België, Denemarken, Spanje en Zweden. De deelnemers kunnen, afhankelijk van hun voorkeur, naar de webpagina gaan of de app gebruiken om een ongeval te rapporteren aan een centrale databank.

“Wie wilt deelnemen aan de studie, kan de “SafeVRU” app downloaden of registreren op de webpagina: https://vru.create.aau.dk/questionnaires/new-participant/56. Eén maal per maand ontvangt u dan een bericht op uw telefoon of een e-mail met een link naar een vragenlijst. Er worden u dan een aantal vragen gesteld, zoals bijvoorbeeld de locatie, datum en tijdstip van het ongeval, wat er precies gebeurde en wie erbij betrokken was.”

De volgende stap bevat het toevoegen van een andere functie voor het automatisch detecteren en loggen van ongevallen met behulp van de bewegingssensor van de smartphone. Deze functie is momenteel in ontwikkeling.

 

Ongevallen zijn makkelijk te rapporteren via de app  SafeVRU. Deze app  is beschikbaar op Google Play  (Foto: W. De Groote, Universiteit Hasselt, IMOB)

 

Meer informatie

Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, via grant agreement nr. 635895.

www.indev-project.eu

Reportage TVL