Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Joris Cornu: “Dat paaltje had even goed een kind kunnen zijn”    8 jul 2016

Joris Cornu: “Dat paaltje had even goed een kind kunnen zijn”
8 jul 2016

Beroepsorganisatie Febetra en IMOB (UHasselt) slaan de handen in elkaar om de verkeersveiligheid op onze wegen te helpen verbeteren. Aan het project nemen zeven Limburgse transportbedrijven deel. “In één van die bedrijven werden de afgelopen jaren honderden ‘ongevallen’ geteld, kleine incidenten met schade meegerekend. Een paaltje dat wordt omvergereden, klinkt banaal, maar het had even goed een kind kunnen zijn”, aldus mobiliteitsdeskundige Joris Cornu in Transpo, het Belgische maandblad voor wegtransport en logistiek. Met dit project willen Febetra en IMOB het aantal ongevallen met vrachtwagens drastisch verlagen. Joris Cornu legt in het maandblad Transpo uit hoe ze die doelstelling willen bereiken.

Het project van Febetra en IMOB wil in eerste instantie, via diepteanalyses, de belangrijkste oorzaken van ongevallen met vrachtwagens blootleggen. De onderzoekers analyseren daarom ongevalgegevens, bedrijfsstrategieën en de rijstijl van chauffeurs in zeven Limburgse transportbedrijven. Joris Cornu, coördinator Toegepast Onderzoek bij IMOB: “We zullen minstens één recent ongeval per bedrijf analyseren. Daaruit willen we een typecase distilleren, die uitlegt wat er is gebeurd – bijvoorbeeld een kop-staart- of een flankaanrijding – en wat ze ertegen kunnen doen. Dat moet sensibiliserend werken. Zo zou er eventueel een platform voor chauffeurs uit kunnen voortvloeien waarop deze informatie gedeeld kan worden.” Op die manier kunnen deelnemers uit elkaars fouten en successen leren.

Het initiatief voor dit project komt vanuit de transportsector zelf, maar ook de individuele chauffeurs reageren over het algemeen positief. “Veel chauffeurs willen ook gehoord worden. De feedback die ze krijgen, mag geen eenrichtingsverkeer blijven”, knikt Joris Cornu.

Op donderdag 23 juni 2016 werden tijdens een seminarie de tussentijdse resultaten bekendgemaakt. “De bedrijven zijn duidelijk met veiligheid bezig, al dan niet via een proactieve of een reactieve aanpak. Veiligheid mag vaak ook iets kosten. We hebben wel de indruk dat er vrij eerlijk wordt geantwoord op onze vragen: ‘Wij scoren op dit vlak goed, want…’ Er wordt ook toegegeven, dat sommige zaken voor verbetering vatbaar zijn. We zijn de resultaten aan het verwerken. Het verslag volgt!”

Lees hier het volledige interview.

Meer informatie

Het Febetra/IMOB-project volgt uit een samenwerking met het Logistiek Platform Limburg (LPL) en kadert binnen het innovatieplatform Smart Logistics Limburg.

http://www.smartlogisticslimburg.be/