Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

Limburgse transportbedrijven spelen voortrekkersrol op het gebied van verkeersveiligheid

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Limburgse transportbedrijven spelen voortrekkersrol op het gebied van verkeersveiligheid    24 jun 2016

Limburgse transportbedrijven spelen voortrekkersrol op het gebied van verkeersveiligheid
24 jun 2016

EXTERNE CONTACTPERSOON

Johan Grutman (POM Limburg / Logistiek Platform Limburg)

+32 (0) 4 75 30 76 75

johan.grutman@pomlimburg.be

In de gebouwen van VOKA – KvK Limburg werden vandaag tijdens een seminarie de tussentijdse resultaten bekend gemaakt van het project ‘Smart Logistics Limburg’. In dit project werken het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) en de onderzoeksgroep logistiek van de UHasselt, de logistieke expertisecel Log-IC van de PXL en het Logistiek Platform Limburg / POM Limburg al meer dan een jaar samen aan een sterkere en innovatievere Limburgse logistiek. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Erik Gerits: “Het SALK-uitvoeringsplan wil de logistieke sector in Limburg extra impulsen voor innovatie geven. Smart Logistics Limburg (SLL) is hierbij een belangrijk instrument. Een mooi voorbeeld van het project is de samenwerking tussen Limburgse transportbedrijven om de verkeersveiligheid op de Vlaamse wegen te verhogen.”

Het project Smart Logistics Limburg (SLL) wil innovatie binnen de Limburgse logistieke sector stimuleren en daardoor het concurrentievermogen van onze bedrijven verhogen. In het kader van dit project, dat eind 2014 werd gelanceerd, stellen het Logistiek Platform Limburg (LPL)/POM Limburg, IMOB, de Universiteit Hasselt en de expertisecel Log-IC van Hogeschool PXL gedurende drie jaar hun kennis en expertise op het vlak van logistiek ter beschikking van alle Limburgse bedrijven met logistieke activiteiten. Logistieke experts van POM Limburg gaan samen met de gespecialiseerde Limburgse kennisinstellingen op zoek naar opportuniteiten voor nieuwe innovatietrajecten en ze bieden ondersteuning bij de zoektocht van bedrijven naar de gepaste subsidiekanalen.

Voorzitter POM Limburg, gedeputeerde Erik Gerits: “Medewerkers van POM Limburg hebben de afgelopen maanden een intensieve marktverkenning uitgevoerd in de vorm van een individuele en gedetailleerde screening bij enkele honderden Limburgse bedrijven met logistieke activiteiten. Een aantal hiervan hebben al geleid tot gesubsidieerde innovatietrajecten op maat van het bedrijf in kwestie.”

Tips en maatregelen voor meer verkeersveiligheid

Beroepsorganisatie VVL-Febetra en het Instituut voor Mobiliteit (IMOB/UHasselt) werken in het kader van Smart Logistics Limburg samen om de verkeersveiligheid op onze wegen te verhogen. Jaarlijks gebeuren er heel wat ongevallen met vrachtwagens. Met dit project engageert de sector zich om het verkeer verkeersveiliger te maken. Aan het project nemen zeven Limburgse transportbedrijven deel: TDL group, Alders Transport & Logistics, MTL Transport, H.Essers, Lux Transport, Withofs Transport en Transport Gielen.

Het project van Febetra en IMOB wil in eerste instantie, via diepteanalyses, de belangrijkste oorzaken van ongevallen met vrachtwagens blootleggen. Hiervoor werken de partners samen met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). “Bij die analyses maken we gebruik van concrete ongevallengegevens die worden aangeleverd door de deelnemende Limburgse transportbedrijven”, aldus de onderzoekers.

Na die analyse wordt een safety platform opgericht waar bedrijven zich kunnen laten inspireren door best practices bij bedrijven in de transportsector. Pascal Vranken (FEBETRA): “Een bedrijf dat instapt in het project wordt automatisch lid van het safety platform en krijgt toegang tot de (anonieme) resultaten van de diepteanalyses van andere bedrijfscases. Een bedrijf kan dan als het ware andere best practices op een eigen manier implementeren.”

Meer info

Ontdek meer over het Smart Logistics Limburg in het artikel van Bedrijvig Limburg.