Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Road Vikings: voetbal en verkeersveiligheid, hand in hand    10 jun 2016

Road Vikings: voetbal en verkeersveiligheid, hand in hand
10 jun 2016

EXTERNE CONTACTPERSOON

Erwin Heyse ()

+32 (0) 4 97 49 88 33

erwin@motosmarty.com

Uit een recente studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat er een aanzienlijke toename is van het aantal auto-ongevallen op de dagen dat ons nationale voetbalelftal speelt. De Road Vikings willen die trend keren en lanceren daarom een campagne om de Belgische wegen – op een leuke manier – veiliger te maken. Samen met partners BIVV, P&V Verzekeringen en Volvo willen de Road Vikings autobestuurders belonen die tijdens Euro 2016 veilig rijden. De technologie achter de applicatie die het rijgedrag van de bestuurder registreert en beoordeelt, werd ontwikkeld door het Instituut voor Mobiliteit (IMOB, UHasselt).

"Voetbal is geen kwestie van leven en dood ... het is veel belangrijker dan dat," zei de beroemde coach van Liverpool Bill Shankly. Voetbal wordt inderdaad geassocieerd met passie en emoties, maar dit heeft ook gevolgen voor ons rijgedrag. Zo is er tijdens voetbaltoernooien een opvallende toename van risicovol gedrag op de weg – in het bijzonder op de dagen dat ons nationale voetbalelftal speelt.

De Road Vikings willen die trend nu omkeren en lanceren een sociale campagne om de Belgische wegen – op een leuke manier – veiliger te maken; helemaal in lijn met de geest van dit prachtige spel dat voetbal heet.

Concreet roepen de Road Vikings iedereen op om de Road Vikings app (Android, iOS) te gebruiken, en veilig te rijden op die dagen dat het Belgische nationale elftal speelt. Bovendien kunnen ook passagiers hun app gebruiken en tonen dat ze veilig (mee)rijden. De applicatie registreert het rijgedrag van de chauffeur en geeft hen persoonlijke feedback. IMOB ontwierp de algoritmes voor dat platform.

Deelnemers die goed scoren, maken dankzij P&V Verzekeringen kans op een trip voor twee personen naar Nice – waar zij de Belgische ploeg kunnen aanmoedigen tijdens de wedstrijd tegen Zweden.

Dankzij Volvo kunnen bovendien ook officiële truitjes gewonnen worden, en kaartjes om de wedstrijd tegen Zweden (op 22 juni) op een groot bioscoopscherm te gaan bekijken (inclusief catering).

Meer informatie

www.roadvikings.eu/supportBelgium

De Road Vikings-campagne wordt ondersteund door het BIVV, P&V Verzekeringen, Volvo, en de iStart en Living Labs ondernemerschaps- en onderzoeksprogramma’s van iMinds.